Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Novice

05.08.2016: Razmišljanje Fizik pod oljkami v oddaji Zanimivosti nočnega neba

E-pošta natisni PDF

avdioAvgustovska oddaja Zanimivosti nočnega neba (petek, 5. avgust 2016, od 17 h do 18 h, na valovih radia Ognjišče, v okviru oddaje Doživetje narave) bo prinesla nekoliko drugačno vsebino: objavili bomo razmišljanje Fizik pod oljkami. Nato pa bomo povabili ljubitelje astronomije pod zvezdnato nebo na Prevorjah in na opazovanje utrinkov. Opozorili bomo tudi na zvezdnato nebo v avgustu in vzpodbudili poslušalce, da naj izven mestni luči opazujejo lepote neba, posebno Rimsko cesto. Prisluhnite oddaji in nam napišite kašen utrinek iz vaših opazovanj, npr. o opazovanju Perzeidov in ga bomo posredovali našim poslušalcem.

Prisluhnite, če imate čas; bo zanimivo! Oddajo lahko najdete tudi v arhivu radia Ognjišče (Doživetja narave).

Boris Kham

 

NGC 2770: Kozmična tovarna supernov

E-pošta natisni PDF

image 3002-SN-2011klNe mine dan, ko ne bi odkrili nove supernove. Te kozmične in kataklizmične eksplozije predstavljajo enega izmed načinov, kako zvezda konča svoje življenje. Ob odkritju supernove, ki se je pojavila v izjemno "rodni" galaksiji, naredimo kratek pregled teh zanimivih nebesnih objektov. Od prvih odkritij in njihovih galaksij gostiteljic do optimističnega pogleda v prihodnost njihovega raziskovanja.

 

Več ...
 

Pogled v globine vesolja s prof. Urošem Seljakom

E-pošta natisni PDF

Odgovore na številna vprašanja o vesolju iščejo znanstveniki in raziskovalci. Eden uglednejših na področju kozmologije in astrofizike je Novogoričan Uroš Seljak, doktor znanosti in profesor na univerzi Berkeley v Kaliforniji. 

Svoj pogled usmerja v globine vesolja, saj so glavna področja njegovega delovanja raziskave prasevanja, ki je nastalo pri velikem poku, gravitacijsko lečenje galaksij ter širjenje vesolja. Spoznanja in ugotovitve umešča v širšo zgradbo vesolja, v katerem je še veliko raziskovalnih izzivov, med katerimi je eden največjih temna snov. 

Pogovoru lahko prisluhnete na spletni strani radia Koper.

Več ...
 

Prva luč teleskopa Milanković v Srbiji

E-pošta natisni PDF

8. junija 2016 je svojo prvo luč videl teleskop Milanković na Astronomski opazovalnici Vidojevica v Srbiji. 1.4-metrski teleskop tipa Nasmyth ima v gorišču postavljeno CCD kamero Apogee U42 v kombinaciji z UBVRI filtri. Ob prvih opazovanjih je bil seeing izredno dober (dosegel je 0.7 ločne sekunde). Štiričlanska ekipa je posnela galaksijo Vrtinec M51, galaksijo Črno oko M64 in meglica Obroč M57 (slike si oglejte v članku). Čestitke!

Več ...
 

09.06.2016: Frekvenca X: 13 milijard let dolga pot do Zemlje

E-pošta natisni PDF

Raziskovalna skupina z Univerze v Kaliforniji pod vodstvom profesorice Maruše Bradač je nedavno objavila, da so v globinah vesolja opazili eno od prvih galaksij iz časa, ko je bilo vesolje staro le nekaj sto milijonov let. Medla svetloba je do Zemlje potovala kar 13 milijard let. Si lahko predstavljate, kaj pomeni zreti v vesolje, ko je bilo staro le nekaj sto milijonov let? To je seveda vznemirljivo, saj prve galaksije in z njimi prve zvezde pomenijo, da je vesolje postalo svetel kraj, obenem pa so v zvezdah začeli nastajati tudi kemični elementi, težji od helija, torej tudi ogljik, kisik ali dušik, iz katerih smo nastali tudi mi. 

Oddajo lahko poslušate na spletni strani Frekvence X.

 


Stran 9 od 114

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Trenutna faza (vir USNO):
Luna
Več o fazah in položaju
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni sij
aurora_borealis
Južni sij
aurora_australis
Sončni veter
Sončni veter

Vreme
Vreme
Efemeride
22.08.2017 20:42 CEST
22.08.2017 18:42 UT
Sonce vzide 06:10 
zaide 19:59 
Luna vzide 06:43 
zaide 20:30 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost