Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Novice

07.10.2016: Zanimivosti nočnega neba o opazovanju na Mangartskem sedlu

E-pošta natisni PDF

V petek, 7. oktobra 2016, bo od 16:30 do 17:30 na radiu Ognjišče oddaja Zanimivosti nočnega neba. Oktobrska oddaja bo posvečena amaterski astronomiji. Poudarek bo na opazovanju zvezdnega neba, ker smo v oddajo povabili Rada in Tomislava. Na forumu astronom.si sta zanimivo opisala opazovanje na Mangartskem sedlu 26. avgusta 2016 (imela sta 1070 obiskov) in zato smo ju povabili v oddajo, da nam pričarata vzdušje in kako sta opazovala tam gori pod mogočnim Mangartom.

Več ...
 

30.09.2016: Veliki finale za Rosetto

E-pošta natisni PDF

Povezava: kje in kako spremljati Rosettin veliki finale

Dolga dvanajstletna pot vesoljske sonde Rosetta po Osončju se bliža koncu: avgusta letos je postopoma spremenila in skrčila svojo orbito, iz oddaljenosti okrog 20 kilometrov pa se začela bližati periodičnemu kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko, ki ga je od blizu raziskovala nekaj več kot dve leti. V petek, 30. septembra, se bo spustila na komet in, če bo šlo vse v redu, poslala še zadnje posnetke njegovega površja z višine le nekaj sto metrov. Čeprav bo misije 30. septembra 2016 formalno konec, se bodo s podatki, ki sta jih v tem času nabrala Rosetta v orbiti okrog kometa in pristajalni modul File (angl. Philae) na njegovem površju, znanstveniki ukvarjali še veliko let. O pomenu misije in komunikaciji smo se pogovorili z astrofizičarko in popularizatorko Claudio Mignone.

Na sliki: Umetniški prikaz vesoljske misije Rosetta in pristajalnega modula File, ki se spušča na komet 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Avtorstvo: ESA/ATG medialab; slika kometa: ESA/Rosetta/NavCam

Več ...
 

Posnetek predavanja "Gravitacijski valovi - nova doba v astronomiji"

E-pošta natisni PDF

Posnetek javnega predavanja prof. Sheile Rowan z naslovom "Gravitacijski valovi - nova doba v astronomiji", ki ga je imela v Cankarjevem domu v Ljubljani v okviru simpozija Mednarodne astronomske zveze v Sloveniji, si lahko ogledate na VideoLectures in na YouTube.

Predavanje je v angleškem jeziku.

 

UCG 1382: sramežljiva orjakinja pokaže pravo podobo

E-pošta natisni PDF

ugc1382 full.jpg.CROP.promo-medium2Le 250 milijonov svetlobnih let od nas se nahaja galaksija UCG 1382. Odkrita je bila že pred desetletji in s svojo pojavo ni vzbudila pretiranega navdušenja astronomov - zgolj ena eliptična galaksija med mnogimi. No, izkazalo se je, da galaksija skriva veliko več, kot se zdi na prvi - optični - pogled. V ultravijolični in radijski svetlobi je galaksija razkrila svojo pošastno razsežnost in se zavihtela med največje poznane galaksije v Vesolju.

Več ...
 

Tabbyjina zvezda

E-pošta natisni PDF

baseVesolje je polno zvezd - samo v naši Galaksiji jih je na stotine milijard. Tako ni čudno, da med podrobnim, večletnim opazovanjem neba včasih najdemo tudi takšne zvezde, ki nas s svojim netipičnim obnašanjem obenem očarajo in zmedejo. Tabbyjina zvezda je ena izmed takšnih, njene lastnosti pa so tako čudne, da so znanstveniki med drugim izpostavili tudi možnost odkritja napredne vesoljske civilizacije!

Več ...
 


Stran 8 od 114

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Trenutna faza (vir USNO):
Luna
Več o fazah in položaju
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni sij
aurora_borealis
Južni sij
aurora_australis
Sončni veter
Sončni veter

Vreme
Vreme
Efemeride
22.08.2017 20:42 CEST
22.08.2017 18:42 UT
Sonce vzide 06:10 
zaide 19:59 
Luna vzide 06:43 
zaide 20:30 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost