Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

20.01.2014: Vesoljska misija Rosetta se prebuja

E-pošta natisni PDF

2014-01-20 wakeuprosetta-facebook-cover

Po 31 mesecih globokega sna se bo v ponedeljek, 20. januarja 2014, končno prebudila vesoljska sonda Rosetta, ki je že deset let na poti in se bo letos približala svojemu cilju, kometu 67Š/Čurjumov-Gerasimenko, ki ga bo raziskovala in spremljala pred in po periheliju. Ključne faze vzpostavitve zveze z Rosetto lahko spremljate na našem portalu 20. januarja od 10:15 dalje!

Več informacij si oglejte v samem članku! Do 18:30 v ponedeljek, 20. januarja pa lahko glasujete za videoposnetke natečaja Prebudi Rosetto!

Kje je Rosetta? Oglejte si spodnjo interaktivno 3D animacijo!

Kaj se bo dogajalo?

Evropska vesoljska agencija bo ključne faze prebujanja Rosette spremljala iz kontrolnega centra ESOC v Darmstadtu v Nemčiji od 10:15 dalje (po našem času). Ob 11:00 naj bi računalnik na krovu sonde vzpostavil kontakt z Zemljo. Takoj za tem bi naj star tracker-ji, ki s pomočjo pozicije zvezd rekonstruirajo lokacijo in orientacijo sonde v prostoru, začeli segrevati, kar bi naj trajalo približno šest ur. Kasneje bo Rosetta poslala signal na Zemljo in potrdila, da se je prebudila. Prvo komunikacijsko okno bo med 18:30 in 19:30 po našem času. Rosetta bo v ponedeljek, 20. januarja, oddaljena 9.188.540 kilometrov od kometa Čurjumov-Gerasimenko, ki se mu bo kasneje v letu približala in nanj spustila pristajalno sondo Philae (oglej si spodnji video 12 letnega potovanja Rosette).

Dim lights

Nekaj zanimivih informacij

Zadnji ukaz, ki je Rosetto poslal v hibernacijo, je bil poslan 8. junija 2011 iz centra ESOC po večmesečni pripravi satelita na daljšo prekinitev delovanja večine sistemov. Inženirji EADS Astrium, vodilnega podjetja konzorcija, ki je Rosetto zgradilo, so si zamislili poseben način hibernacije za vesoljsko plovilo, ki bi naj preživelo na velikih razdaljah od Sonca. Aktivni so ostali samo računalnik in sistem segrevanja. Te komponente so zagotovile sondi da med potovanjem ni zmrznila. Vsi ostali sistemi na krovu so bili izklopljeni, vključno z radijskimi oddajniki.

Kako bo vzpostavljena radijska zveza?

Namesto da bi jo budili s signalom z Zemlje, se bo Rosetta prebudila sama. Procedura "on-board wake-up" bo sondo pripravila na pošiljanje prvega signala na Zemljo. Rosetta ima budilko nastavljeno 20. januarja 2014 ob 11:00. Poleg ogrevanja star tracker-jev se bodo postopoma vklopili vsi podsistemi na krovu, vesoljska sonda pa bo vstopila v varni način delovanja (ki zagotavlja osnovno delovanje sistemov). Ko bo konec vseh procedur vnovične aktivacije bo Rosetta svoje antene obrnila proti Zemlji in vklopila oddajnik. Ta faza se bo zaključila v približno šestih urah (glej spodnji videoposnetek). Signal bi naj od sonde do Zemlje potoval 44 minut in 53 sekund. 

Dim lights

Zaradi velike oddaljenosti od Rosette (pribl. 807 milijonov kilometrov) bo signal, ki bo dospel do Zemlje, izjemno šibek. Za večjo možnost uspešne pridobitve in dekodiranja signala bo Evropski vesoljski agenciji pristopila na pomoč NASA s 70 metrsko anteno (DSS 14) v Goldstonu (Kalifornija). Prvi signal bi naj sprejeli med 18: 30 do 19:30 po našem času. Kasneje, okrog 21:34, bo signal sprejemala 35 metrska parabola radijske postaje v New Norcia (Avstralija), ki pa ne bo zmogla dekodifikacije telemetričnih signalov sonde. Podporo in sledenje bo več tednov zagotavljal Nasin Deep Space Network (DSN), do trenutka ko bo Rosetta dovolj blizu, da ji bodo lahko sledile postaje ESA ESTRACK (New Norcia, Cebreros e Malargüe). Podobno sodelovanje med obema vesoljskima agencijama je že postalo rutina.

 

Dunja Fabjan

Naslovna slika: Risba vesoljske sonde Rosetta, avtorstvo ESA (http://blogs.esa.int/rosetta/2014/01/15/free-rosetta-facebook-theme-kit/)

Vir novice:AstronautiNEWS.it

Več informacij: Blog Rosetta, ESA Rosetta

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Trenutna faza (vir USNO):
Luna
Več o fazah in položaju
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
28.02.2020 23:17 CET
28.02.2020 22:17 UT
Sonce vzide 06:44 
zaide 17:46 
Luna vzide 09:01 
zaide 22:34 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost