Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Potres na Japonskem skrajšal dolžino dneva

E-pošta natisni PDF

Pogled na Zemljo iz Nasinega satelita Terra11. marca je potres na Japonskem z magnitudo 9.0 po Richterjevi lestvici skrajšal dolžino Zemljinega dne in premaknil njeno vrtilno os. A brez skrbi - razlike ne boste opazili.

 

Nasin znastvenik Richard Gross je na podlagi podatkov geološkega zavoda Združenih držav (United States Geological Survey) ocenil, kako je eden najhujših potresov v zgodovini meritev vplival na vrtenje Zemlje. Preliminarni teoretični izračuni kažejo, da je petkov potres s prerazporeditvijo Zemljine mase skrajšal dolžino dneva za približno 1,8 mikrosekunde (mikrosekunda je ena milijoninka sekunde).

Izračuni prav tako kažejo, da je potres nekoliko premaknil Zemljino vrtilno os za približno 17 centimetrov proti poldnevniku 133° vzhodne geografske dolžine (vrtilna os ne sovpada z geografsko (magnetno) osjo sever-jug, pač pa sta premaknjeni za približno 10 metrov). Zaradi te spremembe bo Zemlja v prihodnosti med vrtenjem nihala nekoliko drugače, ne bo se pa Zemljina vrtilna os premaknila v vesolju - tako spremembo lahko povzroči la gravitacijska sila Sonca, Lune in planetov.

Oba podatka bosta verjetno še spremenjena, saj natančnejše podatke o potresu še zbirajo.

Za primerjavo: lanski potres v Čilu, ki je dosegel magnitudi 8,8, je po ocenah Grossa skrajšal dan za približno 1,26 mikrosekunde in premaknil Zemljino vrtilno os za 8 centimetrov. Podoben izračun je po potresu 9,1. magnitude na Sumatri leta 2004 pokazal, da se je dan skrajšal za 6,8 mikrosekunde, Zemljina vrtilna os pa se je premaknila za 7 centimetrov. Kako posamezen potres vpliva na vrtenje Zemlje, je odvisno od njegove moči (magnitude), lokacije in podrobnosti pri zdrsu tektonske plošče.

Gross je pojasnil, da v teoriji vsaka prerazporeditev Zemljine mase vpliva na njeno vrtenje.

"Vrtenje Zemlje se ves čas spreminja, ne le zaradi potresov, pač pa tudi zaradi večjih sprememb vetrov v atmosferi in oceanskih tokov. V dobi enega leta se dolžina dneva poveča in/ali zmanjša za približno milisekundo, kar je približno 550-krat več kot je sprememba zaradi potresa na Japonskem. Tudi pozicija Zemljine vrtilne osi se nenehno spreminja, v enem letu za približno 1 meter ali 6-krat več, kot se je spremenila zaradi potresa."

Pogled na Zemljo iz Nasinega satelita Terra

Učinke atmosfere in oceanov na vrtenje Zemlje lahko merimo, učinki potresov pa so bili do nedavnega še premajhni, da bi jih lahko izmerili. Izračunana sprememba je precej manjša od natančnosti, s katero lahko znanstveniki merijo dejansko spremembo v dolžini dneva. Drugače pa je pri poziciji vrtilne osi - to lahko znanstveniki izmerijo na približno 5 centimetrov natančno. Torej bi morala biti razlika 17 centimetrov (kolikor znaša ocena spremembe zaradi potresa) izmerljiva; seveda ob predpostavki, da odštejemo precej večje spremembe zaradi atmosfere in oceanov. Gross se bo s svojimi sodelavci lotil tega problema, ko bo na voljo več podatkov.

Spremembe v vrtenju Zemlje zaradi potresa na Japonskem naj ne bi imele nobenih posledic za naš vsakdan. "Te spremembe so povsem naravne in se dogajajo neprestano," pravi Gross. "Ljudi zaradi tega ne sme skrbeti".

Vir: NASA

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
28.10.2020 06:07 CET
28.10.2020 05:07 UT
Sonce vzide 06:37 
zaide 16:53 
Luna vzide 16:06 
zaide 03:05 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost