Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Lansiranje lunarne sonde Chag'e-5

E-pošta natisni PDF
change5Kitajska naj bi lansirala svojo peto lunarno sondo Chang'e-5 leta 2017, ki bo nazaj na Zemljo poslala vzorec kamnov z Lune.

Sonda, ki bo pristala na Luni, in ostala oprema se bo nahajala na Chang'e-5, je dejal Ye Peijian, glavni oblikovalec Chang'e-1, prve državne lunarne sonde, in glavni poveljnik Chang'e-2 in Chang'e-3 misij.

"Chang'e-5 bo nosil tudi vrtalni stroj s katerim bo vzel kamen iz globine dva metra pod Luninim površjem", je dejal.

Kitajska je lansirala svojo prvo lunarno sondo Chang'e-1, poimenovano po državni mitološki boginji Lune, 24. oktobra 2007 iz jugozahodne province Sečuan. Sonda je končalo svojo 16-mesečno misijo 1. marca 2009, ko je strmoglavila na Lunino površje.

Druga lunarna sonda Chang'e-2 je bila lansirana 1. oktobra lani. V svojo dolgoročno orbito okrog Lune je prišla 3. novembra in začela šestmesečno misijo zajemanja visokoresolucijskih slik Luninega Sinus Iridum ali Mavričnega Zaliva.

Kitajska bo lansirala tretjo lunarno sondo brez človeške posadke Chang'e-3 v letu 2013.

"Glavni cilj Chang'e-3 bo mehki pristanek na Luno", je dejal Ye. "Na Kitajsem zasnovano lunino vozilo bo pristalo skupaj s Chang'e-3." Lunarno vozilo je robot, ki se lahko premika in izpolnjevanje zapletene naloge odkrivanja, zbiranja in analiziranja vzorcev.

Po Chang'e-3 bo Kitajska lansirala Chang'e-4 s ciljem doseči samodejno nadzorovanje na luni, je dejal Ye. Toda čas lansiranja četrte sonde je še neznan.

Kitajski načrt za raziskovanje Lune je zajemal tri faze. Prva faza je bilo lansiranje Chang'e-2. Druga bo pristanek Chang'e-3 na Luni leta 2013. Leta 2017 bo Chang'e-5 z Lune poslal vzorec nazaj na Zemljo.

Strokovnjaki so dejali da bo v državi v letošnjem letu potekalo več kot 20 vesoljskih misij, saj pospešujejo prizadevanja za izboljšanje vesoljske tehnologije.

Lani je na Kitajskem potekalo 15 vesoljskih misij.

 

Vir: NASA

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
28.10.2020 07:09 CET
28.10.2020 06:09 UT
Sonce vzide 06:37 
zaide 16:53 
Luna vzide 16:06 
zaide 03:05 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost