Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Na AGO pričakali prvi jesenski dan

E-pošta natisni PDF

6_-_prvi_obiskovalciTudi ob jesenskem enakonočju je za širšo javnost odprl vrata Astronomsko-geofizikalni observatorij (AGO) na Golovcu. Dan odprtih vrat je privabil veliko število obiskovalcev, skupno več kot 170 v celotnem dnevu. Obiskovalce so vodili astronomi Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, ki so jim pokazali delovanje največjega slovenskega teleskopa Vege in jim pobliže prikazali raziskovalno delo slovenskih astronomov. 

Levo: Obiskovalci pred vhodom na Astronomski-geofizikalni observatorij med junijskim večerom odprtih vrat. Slika: Mateja Gosenca

V dopoldanskih urah so se za enourni ogled odločile tri skupine obiskovalcev, ki so sledile predstavitvi slovenske astronomske publikacije, si ogledale teleskop in njegovo delovanje ter spoznale osnove astronomskega dela. 

Jasen večer je bil (upamo) enkratno doživetje za približno 130 udeležencev, ki so si po uvodnem predavanju pred observatorijem ogledali teleskop Vego. Ob tem so z demonstracijo delovanja teleskopa posneli kroglasto zvezdno kopico, ki je prikazana na spodnji sliki. m13w7V prostorih knjižnice je bilo organizirano krajše predavanje o izbruhih sevanja gama, ki je ena izmed znanstvenih tem s katerio se ukvarja astronomska skupina na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani. Ob koncu pa so udeleženci lahko pogledali skozi okular dveh manjših teleskopov in binokular. Zaživel je tudi kotiček "vprašaj astronoma", kjer je astronom odgovarjal radovednim obiskovalcem.

Desno: Kroglasta kopica M13, 60 sekundni posnetek brez filtra na teleskopu Vega na Astronomskem observatoriju Golovec. Ozadje je precej svetlo zaradi moteče Lune. Posneto med demonstracijo delovanja teleskopa. Slika: Bojan Dintinjana, AGO

Nekaj posnetkov večera si lahko ogledate v naši galeriji slik. Če bi radi dodali še lastni posnetek nam ga z ustreznimi podatki pošljite na naslov  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

Naslednja prilika za obisk observatorija in za postavljanje novih vprašanj bo ob zimskem solsticiju v petek, 21. decembra letos. Naj omenimo, da bodo brezplačne vstopnice na voljo dva tedna pred prireditvijo preko spletne strani AGO. Število vstopnic je omejeno.

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
16.04.2021 16:26 CEST
16.04.2021 14:26 UT
Sonce vzide 06:14 
zaide 19:51 
Luna vzide 08:25 
zaide ne zaide 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost