Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Vesoljske raziskave slovenskih dijakov

E-pošta natisni PDF

Slovenijaizvesolja_dijaki_terenKaj imajo skupnega naftna izlitja pred Istrsko obalo, iskanje bobrov ob Muri ali invazivne rastlinske vrste? Vse to in še več so bile teme raziskovalnih nalog, ki so jih danes na Naravoslovnotehniški fakulteti predstavili dijaki 12 srednjih šol od Portoroža do Murske Sobote. Bistvena pa je bila pri tem vesoljska tehnologija, saj so mladi raziskovalci uporabili vrsto satelitskih podatkov.

 

Slovenija iz vesolja je bil naslov projekta v katerem je sodelovalo skupno 96 dijakov. "Z vesoljsko tehnologijo se srečujemo vsak dan" je dejal prof. Krištof Oštir iz Centra odličnosti vesolje, znanost in tehnologije. Cilj centra, ki je projekt organiziral, je bil približati svoje raziskovalno delovanje širši javnosti in poudariti prizadevanja Slovenije na področju vesoljskih znanosti. 

Oglejte si raziskovalne naloge!

Naloge, ki so jih srednješolci predstavili, so bile izredno kakovostne, saj so se problemov rešili s kreativnim pristopom in istočasno "predstavili konkretne rešitve za urbana okolja iz katerih prihajajo", je še dejal Oštir.

mozaik_dijaki_teren-665x532

Zgoraj: dijaki opravljajo del svojih raziskav na terenu.

Na srečanju je bil prisoten tudi dr. Aleš Mihelič, vodja sektorja za tehnologijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je v svojem nagovoru dijakom poudaril slovenske korenine raziskovanja vesolja, od Hermana Potočnika do astronavtov slovenskega porekla ter mednarodno uveljavljenih slovenskih znanstvenikov.

Na Esini konferenci o malih satelitih, ki bo od 4. junija v Portorožu, bodo mladi raziskovalci imeli še dodatno možnost, da se srečajo z vodilnimi strokovnjaki iz področja vesoljske tehnologije. Posebna komisija, ki jo bodo sestavljali tudi član UNESCA, Evropske vesoljske agencije ter NASin raziskovalec dr. Petrač, si bo ob tej priliki ogledala rezultate raziskav.

Vir: STA

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Trenutna faza (vir USNO):
Luna
Več o fazah in položaju
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
16.10.2019 04:15 CEST
16.10.2019 02:15 UT
Sonce vzide 07:20 
zaide 18:15 
Luna vzide 19:52 
zaide 09:38 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost