Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop 28.03.2012: A je ptica? A je letalo? Ne, to je Super-Zemlja!

E-pošta natisni PDF

Ko pogledate v nočno nebo, se vam vse zvezde zdijo enake. A pravzaprav so zvezde različnih velikosti in barv. Barva zvezde je odvisna od temperature na njenem površju. Kljub vašim morebitnim drugačnim pričakovanjem so modre zvezde veliko bolj vroče kot rdeče! Pravzaprav so rdeče zvezde najhladnejše! Najmanjše rdeče zvezde, ki jim pravijo 'rdeče pritlikavke', so daleč najpogostejša vrsta zvezd v naši galaksiji.

 

Nedavno je skupina astronomov s pomočjo velikega teleskopa ugotovila, da se okoli teh rdečih pritlikavk zelo pogosto nahajajo skalnati planeti, ki niso kaj dosti večji od Zemlje. Takšnim planetom, ki so malenkost večji od našega planeta, pravijo 'super-Zemlje'.

Astronomi ocenjujejo, da imajo štiri od vsakih desetih rdečih pritlikavk v naši galaksiji okrog sebe super-Zemljo in to na tirnici, ki je na pravšnji razdalji od zvezde, da na super-Zemlji obstaja tekoča voda. (Če bi bil planet preblizu zvezdi, bi voda izparela. Če bi bil predaleč od zvezdine toplote, bi voda zmrznila.)

Ker je v naši galaksiji okrog 160 milijard rdečih pritlikavk, to pomeni, da lahko obstaja na desetine milijard svetov v naši galaksiji, ki niso dosti večji od Zemlje in imajo oceane. To je razburljivo odkritje, saj bi na teh planetih lahko obstajalo življenje!

Cool dejstvo: Naše Sonce je okrog 100-krat večje od Zemlje, a je kljub temu pritlikavo v primerjavi z nekaterimi drugimi zvezdami – natančno bi rekli, da je Sonce rumena pritlikavka.

pdf verzija

To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
26.10.2020 02:18 CET
26.10.2020 01:18 UT
Sonce vzide 06:35 
zaide 16:57 
Luna vzide 15:25 
zaide 00:56 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost