Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop 14.03.2012: Požrešne najstniške galaksije

E-pošta natisni PDF

Astronomi že nekaj časa vedo, da so bile galaksije veliko manjše, ko je bilo vesolje mlado. V času življenja vesolja pa so precej pridobile na teži. A njihova hrana in prehranjevalne navade so bile nenavadne.

 

Pred kratkim je skupina astronomov uporabila Zelo velik teleskop, da je vohunila za galaksijami, ki so ravnokar pri kosilu. Zgornja fotografija kaže nekaj teh galaksij, ki so jih opazovali in so na njej označene z rdečimi križci.

Zelo velik teleskop je močan teleskop in lahko gleda nazaj v preteklost v čas, ko so bile galaksije še najstnice. Gledanje nazaj v času se sliši kot nekaj iz znanstvene fantastike, a je pravzaprav kar preprosto: milijarde let traja, da svetloba z oddaljenih galaksij doseže Zemljo, zato jih pravzaprav vidimo take, kot so bile pred nekaj milijardami let! (Za več informacij o tem kliknite tukaj.)

Astronomi so iz opazovanj odkrili, da so si galaksije v svojih zgodnjih najstniških letih rade pogosto privoščile prigrizke v obliki plina. Galaksije v kasnejših najstniških letih pa so želele veliko večje zalogaje in so pogoltnile kar cele manjše galaksije. Na kratko, galaksije postajajo s starostjo vedno bolj požrešne in se spremenijo v kanibale!

Cool dejstvo: Galaksije s pošastnim apetitom, ki so na na tej sliki, se nahajajo na nočnem nebu v ozvezdju "Cetus", ki ga v slovenskem jeziku imenujemo "Kit", v starogrščini pa pomeni tudi "morska pošast"!

pdf verzija

To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
26.10.2020 01:30 CET
26.10.2020 00:30 UT
Sonce vzide 06:35 
zaide 16:57 
Luna vzide 15:25 
zaide 00:56 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost