Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop 08.02.2012: Univerzalni zakoni znanosti

E-pošta natisni PDF

Znanost je kot univerzalen jezik, saj vse v vesolju deluje na enak način. Znanost, ki jo izkušamo na Zemlji, je enaka kot znanost, ki povzroča, da zvezde sijejo in planeti potujejo okoli Sonca!

Poglejmo na primer Sončev zahod. Ko Sonce zahaja, na nebu pogosto vidimo čudovite rdeče, oranžne in rožnate barve. Te nastanejo zato, ker se svetloba s Sonca, ko je nizko nad obzorjem, odbija na večjem številu prašnih delcih v Zemljinem ozračju in se sipa v različne smeri. Svetloba je sestavljena iz vseh barv mavrice, vendar se različne barve različno močno sipajo. Prah močneje sipa modro svetlobo in manj rdečo svetlobo. To pomeni, da se modra svetloba sipa vstran, do nas pa pride "preostala" rdeča svetloba in ob Sončevem zahodu zato vidimo čudovito rdeče nebo.

Enako se dogaja tudi v vesolju. Prašnati deli vesolja vpijajo in sipajo modro svetlobo bolj kot rdečo. V nekaterih delih vesolja, kjer je zelo veliko prahu - tak primer so oblaki v katerih nastajajo zvezde - je ta pojav tako močan, da nobena barva svetlobe ne pride do nas na Zemlji.  Toda astronomi so pametni: uporabijo posebne teleskope, ki lahko vidijo tudi tiste vrste svetlobe, ki jih velika prašna zrna ne vpijajo ali sipajo. Taka vrsta je infrardeča svetloba. (Naše oči ne morejo videti infrardeče svetlobe, vendar jo uporabljamo doma, da z daljincem prižgemo televizor.)

Zgornja slika prikazuje območje nastajanja zvezd, ki ga imenujemo meglica Carina. To novo fotografijo je posnel Zelo velik teleskop. Slika je astronomom razkrila mnoga telesa, ki jih prej v tem oblaku niso videli.

Cool dejstvo: Znanstvenik Isaac Newton je bil prvi človek, ki je spoznal, da so zakoni znanosti na Zemlji enaki kot zakoni, ki vladajo telesom v vesolju.

pdf verzija

To je otroška verzija novice ESO Press Release

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
20.10.2020 13:13 CEST
20.10.2020 11:13 UT
Sonce vzide 07:26 
zaide 18:07 
Luna vzide 11:54 
zaide 20:45 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost