Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop 25.01.2012: Galaksije, ki so se hitro umirile

E-pošta natisni PDF

Nedavno so astronomi uporabili več močnih teleskopov, da so z njimi pogledali v preteklost in opazovali nekatere galaksije iz časa, ko je bilo vesolje še zelo mlado. (Da izveste, kako lahko astronomi gledajo v preteklost, poglejte Space Scoop: 29.6.2011.)

Nekatere od teh galaksij so za astronome še posebej zanimive in te so na tem posnetku označene z rdečo barvo. Ko je bilo vesolje zelo mlado, so te označene galaksije prav divje proizvajale nove zvezde. A to obdobje ni trajalo dolgo in ravno to zanima astronome: zakaj se je hitro nastajanje zvezd ustavilo?

Sedaj imajo možno razlago. Ta pravi, da je v divjem obdobju nastajanja zvezd v galaksijah nastalo tudi veliko nereda. Ta nered oziroma razmetano snov so nato požrle 'vesoljske pošasti', ki so v središčih galaksij in jim pravijo supermasivne črne luknje. Hranjenje teh pošasti pa je sprostilo močne curke energije, ki so odpihnili ali uničili snov, ki jo galaksije potrebujejo za ustvarjanje novih zvezd. In tako zvezde niso več nastajale!

"Na kratko lahko rečemo, da so sijoči dnevi teh galaksij prinesli tudi njihov zaton, ker so hranili velikanske črne luknje v njihovih središčih," pravi astronom David Alexander.

Cool dejstvo: Med tem kratkim obdobjem divjega nastajanja zvezd se je po mnenju astronomov število zvezd v teh galaksijah podvojilo!

pdf verzija

To je otroška verzija novice ESO Press Release 

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
20.10.2020 14:30 CEST
20.10.2020 12:30 UT
Sonce vzide 07:26 
zaide 18:07 
Luna vzide 11:54 
zaide 20:45 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost