Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

05.08.2012: IAYC - Mednarodni astronomski tabor mladih

E-pošta natisni PDF

logoV Evropi je vsako leto organiziran Mednarodni astronomski tabor mladih (IAYC - International Astronomical Youth Camp), kjer skupina mladih s celega sveta tri tedne odkriva skrivnosti astronomije in z njo povezanih znanosti. Letos bo tabor potekal v Nemčiji v obdobju od 5. do 25. avgusta.

 

 


Predstavljajte si, da tri poletne tedne preživite v prijetnem podeželskem okolju, kjer skupaj z vrstniki s celega sveta opravljate astronomski projekt po vaši izbiri. Mednarodni astronomski tabor mladih (IAYC) je namenjen promociji astronomije kot znanosti v mednarodno obarvanem okolju. Tabor je vsako leto organiziran v drugem koncu Evrope. To leto poteka v Nemčiji blizu mesteca Eichendorf na Bavarskem.

IAYC se od ostalih astronomskih taborov razlikuje predvsem v dveh lastnostih: v mednarodni zasedbi udeležencev in v dejstvu, da vsak udeleženec v treh tednih opravi manjši projekt. Ne gre zgolj za učenje sprejetih astronomskih dejstev, temveč ta dejstva raziščete sami z delom v skupini z drugimi ljudmi. Kar nekaj projektov v preteklosti je prejelo mednarodno nagrado. Poleg tega se je precejšnje število udeležencev tabora kasneje odločilo, da se bodo z znanostjo ukvarjali profesionalno.


Udeleženci bodo spoznavali astronomske teme v eni izmed sedmih delovnih skupin skupaj z drugimi mladimi navdušenci. Vsak udeleženec si bo izbral skupino, katere tematika se mu bo zdela najbolj zanimiva. Skupine bodo vodili mladi znanstveniki. IAYC2012 bo ponudil raznovrstna področja astronomije oziroma znanosti na splošno: praktično delo, kritično razmišljanje, teoretično astronomijo ter fiziko, programiranje, eksperimentalno fiziko, izstrelitev raket in znanstvenih sond, mikritehnologijo, itd. Vsak, pa naj bo to popoln začetnik ali nadebuden študent, bo našel nekaj, kar ga bo zanimalo. Na voljo bodo naslednje delovne skupine:

  • Kritično razmišljanje v astronomiji
  • Programiranje v fiziki in astronomiji
  • Mikrobiologija in mikrotehnologija
  • Fizika in astronomija
  • Opazovanja z Zemlje in izstreljevanje sond
  • Znanost in tradicija
  • Spremenljive in dvojne zvezde ter eksoplaneti

Poleg opisanega programa bo na voljo dovolj časa tudi za druge, ne-astronomske aktivnosti, kot so športni, pevski dogodki, hribolazenje, ekskurzija, itd. Ker gre za mednarodni tabor, je uradni jezik tabora angleški.

Na taboru lahko sodeluje vsakdo z dobrim znanjem angleščine, ki spada v starostno skupino od 16 do 24 let. Cena za udeležence, v katero je vključena tako nastanitev, kot tudi celoten program in ekskurzija, je 700 evrov. Zgodnje prijave - do 7. aprila 2012 - dobijo 50 evrov popusta. Udeleženci, ki bi se radi udeležili tabora, pa si stroškov ne morejo privoščiti, lahko zaprosijo za štipendijo (število le-teh je omejeno).

Podrobnosti in vtise s prešnjih taborov najdete tukaj. Za informacije je na voljo tudi poštni naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
27.09.2020 02:13 CEST
27.09.2020 00:13 UT
Sonce vzide 06:56 
zaide 18:49 
Luna vzide 17:26 
zaide 01:52 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost