Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop 11.01.2012: Planeti vsepovsod!

E-pošta natisni PDF

V zadnjih 16 letih so astronomi našli več kot 700 planetov izven našega osončja. Tem oddaljenim svetovom pravimo 'eksoplaneti'.

Eksoplanete lahko astronomi iščejo na različne načine. En način je, da opazujejo majhno zatemnitev zvezde, ko se pred njo znajde planet in jo deloma zakrije. Drug način je opazovanje zibanja zvezde zaradi planetove gravitacije. (Kliknite tukaj za več informacij o tem.)

Vendar sta ta dva načina dobra le za detekcijo planetov, ki so večji od Jupitra, ali za tiste, ki so blizu svoje zvezde, tako kot je na primer Merkur blizu našega Sonca. Kaj pa je z ostalimi?

V zadnjih šestih letih so astronomi iskali planete tudi na popolnoma drugačen način. S tem načinom lahko odkrijejo tako velike kot majhne planete, pa tudi tiste, ki ležijo bolj daleč od svojih zvezd.

Pri tem načinu astronomi uporabijo zvezde za neke vrste povečevalno steklo! Slišati je čudno, vendar je privlak gravitacijske sile neke zvezde dovolj močan, da ukrivi pot svetlobnega žarka, ki prihaja s kake še bolj oddaljene zvezde, in gre mimo prve. Zato je oddaljena zvezda, gledano z Zemlje, videti kot pod povečevalnim steklom. Astronomi pa znajo ugotoviti ali ima zvezda, ki deluje kot povečevalno steklo, v tirnici okoli sebe tudi planet, saj je v tem primeru ojačitev svetlobe še večja!

In kaj so ta velika povečevalna stekla v vesolju razkrila? No, videti je, da so planeti veliko bolj pogosti, kot si je kdorkoli mislil. "Presenetljivo, vendar ti podatki kažejo, da so planeti v naši galaksiji bolj pogosti kot zvezde," pravi astronom Arnaud Cassan. Pomislite na to, ko se boste zazrli v nočno nebo posejano z zvezdami!

Cool dejstvo: Einstein je prvi prišel na zamisel o kozmičnih povečevalnih steklih že leta 1915, a je trajalo še okrog 90 let, da so jo astronomi uporabili kot orodje za iskanje eksoplanetov!

Dim lights

 

pdf verzija

To je otroška verzija novice ESO Press release in SAAO.

Novica za odrasle

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
26.10.2020 02:01 CET
26.10.2020 01:01 UT
Sonce vzide 06:35 
zaide 16:57 
Luna vzide 15:25 
zaide 00:56 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost