Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop 14.12.2011: Od znanstvene fantastike do znanstvenega dejstva!

E-pošta natisni PDF

Verjetno se sprašujete, kaj se pravzaprav dogaja na tej sliki?! Za razliko od drugih čudovitih fotografij, ki smo vam jih že pokazali v novicah Space Scoop, je ta slika ilustracija, ki so jo narisali z računalnikom.

Take slike ne nastanejo kar tako v risarjevi domišljiji, ampak jih narišejo risarji, ki delajo skupaj z astronomi, da ustvarijo slike stvari v vesolju, ki jih ne moremo fotografirati.

Tako na primer modre črte na tej sliki prikazujejo poti zvezd. (Podobno kot planeti se tudi te zvezde gibljejo po eliptičnih tirnicah.) Seveda te modre črte v vesolju ne obstajajo zares, ampak jih je za boljšo predstavo narisal risar. Dodal je tudi rdečo črto, ki prikazuje pot, po kateri se giblje velikanski oblak plina.

Toda okrog česa se gibljejo te zvezde in oblak plina? No, ravno v tem se skriva razlog za to novo sliko: v bližini središča slike je nevidno telo, ki mu rečemo črna luknja. Črne luknje so nevidne, ker pogoltnejo vse, kar jim pride blizu – tudi svetlobo! Astronomi vedo, da so nekatere črne luknje velikanske (pravijo jim supermasivne črne luknje) in da so take črne luknje v središču večine galaksij.

S pomočjo Zelo velikega teleskopa, ki stoji v državi Čile v Južni Ameriki, so nedavno odkrili oblak plina, ki drvi proti supermasivni črni luknji v središču naše galaksije. To je prvič, da so astronomi priča oblaku plina, ki se približuje neki supermasivni črni luknji! Tale slika prikazuje, kaj se bo po mnenju astronomov zgodilo s tem oblakom plina v letu 2021.

Astronom Stefan Gillessen je dejal: "Iz znanstvene fantastike je znana ideja o astronavtu, ki ga v bližini črne luknje ta tako raztegne, da postane podoben špagetu. Sedaj pa lahko vidimo, da se to zares dogaja s tem novoodkritim oblakom."

Oglejte si tale video, ki prikazuje, kaj se bo dogajalo z oblakom plina v naslednjih desetletjih: kliknite tu.

Cool dejstvo: Ta oblak plina ima maso za nekaj mas Zemlje! To je res ena velikanska krogla plina!

pdf verzija

To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
16.04.2021 15:59 CEST
16.04.2021 13:59 UT
Sonce vzide 06:14 
zaide 19:51 
Luna vzide 08:25 
zaide ne zaide 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost