Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop 13.12.2011: Mešanje kot v kozarcu!

E-pošta natisni PDF

Tako kot se premika in meša pijača v kozarcu, se mešajo in vrtinčijo gromozanski oblaki vročega plina na tej novi vesoljski fotografiji.

 

Fotografija prikazuje skupino galaksij, kakršnim rečemo tudi jate galaksij. Zlato obarvana območja so posamezne galaksije, modri deli na sliki pa prikazujejo vroč plin, ki ima okrog 30 milijonov stopinj Celzija!

Velika spirala vročega plina je nastala, ko je neka majhna jata galaksij trčila v večjo jato v središču fotografije. Takšna trčenja se v vesolju ne zgodijo v enem hitrem poku. Namesto tega je majhna jata poplesovala naprej in nazaj okrog večje jate: najprej se ji je približevala, nato je odletela mimo in se spet vrnila k njej. To je ponovila nekajkrat in vsakič ji je prišla nekoliko bližje, dokler se ni končno združila z večjo jato.

Med tem poplesovanjem je vroč plin v središčni jati galaksij šel skozi zelo burno obdobje. Ko se je manjša jata približevala, je plin iz večje jate s svojo gravitacijo privlačila k sebi, vstran od središča velike jate. Ko je majhna jata odletela mimo večje, je še naprej privlačila plin k sebi - a sedaj v drugo smer, nazaj proti središču velike jate. Tako se je plin premikal naprej in nazaj, podobno kot se ob mešanju premika pijača v kozarcu!

Cool dejstvo: Ta jata galaksij je tako daleč, da je trajalao okrog 480 milijonov let, da je svetloba pripotovala od nje do dveh teleskopov – enega na površju Zemlje in drugega v tirnici okoli našega planeta – ki sta posnela to fotografijo!

pdf verzija

To je otroška verzija novice Nasinega rentgenskega observatorija Chandra.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
16.04.2021 17:12 CEST
16.04.2021 15:12 UT
Sonce vzide 06:14 
zaide 19:51 
Luna vzide 08:25 
zaide ne zaide 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost