Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Nova vrsta rdečih galaksij

E-pošta natisni PDF

2011.12.4_Spitzer_lores_-_cropSkoraj 13 milijard svetlobnih let od Zemlje se je doslej skrivala posebna vrsta galaksij. Niti vesoljski teleskop Hubble jih ni utegnil najti, saj so zastrte od prahu in zatemnjene zaradi tako velike oddaljenost. Šele teleskop Spitzer, ki ga upravlja vesoljska agencija NASA, je uspel najti štiri posebne galaksije. Astronomom pa še vedno ni jasno, zakaj so sploh tako rdeče...

"Šli smo res do skrajnosti, da smo lahko našli modele, ki bi čimbolje razložili opazovanja" je pojasnil Jiasheng Huang iz centra Harvard-Smithsonian za astrofiziko (CfA), ki je tudi glavni avtor članka objavljenega v reviji Astrophysical Journal.

Spitzer je občutljiv na infrardečo svetlobo, ki je navadno oko ne zazna. Nove galaksije so pa 60krat svetlejše v infrardeči svetlobi, svetlejše celo od najbolj rdečih, ki jih Hubble še lahko opazi.

Galaksije so lahko rdeče zaradi različnih razlogov: od prisotnosti velike količine prahu do velikega števila starejših, rdečih zvezd, ki jih sestavljajo. Lahko so pa tudi zelo oddaljene (v tem primeru se zaradi širitve vesolja valovna dolžina njihove svetlobe premakne v rdeči del spektra, čemur tudi pravimo rdeči premik). Zato, da lahko astronomi razložijo te galaksije, so morali upoštevati vse tri razloge.

2011.12.4_Spitzer_lores

Na zgornji sliki: Umetniški pogled na štiri izjemno rdeče galaksije oddaljene skoraj 13 milijard svetlobnih let. Med samo so fizično povezane in interagirajo. Ena izmed galaksij vsebuje aktivno galaktično jedro, ki je tukaj prikazano z dvema curkoma snovi iz centralne črne luknje. (David A. Aguilar, CfA)

Štiri galaksije so kot zgleda fizično povezane in ne samo naključno ena zraven druge. Gledamo jih, ko je bilo vesolje staro šele milijardo let - v obdobju, ko so prve galaksije šele nastajale.

Soavtor članka Giovanni Fazio pravi, da je Hubble doslej že videl marsikatero galaksijo v nastajanju, "vendar še nikoli nekaj takega. Te galaksije so najverjetneje 'manjkajoči člen' v evoluciji galaksij."

Znanstveniki upajo, da jim bodo izredno natančno izmerili rdeči premik. Za to bodo potrebovali zelo močan inštrument kot Veliki milimetrski teleskop ali Atacama Large Millimeter Array. Istočasno bodo iskali več primerov te nove "vrste" izjemno rdečih galaksij.

"Obstajajo dokazi za take vrste galaksij tudi v drugih predelih neba. Da jih izsledimo, bomo analizirali več opazovanj teleskopov Spitzer in Hubble", je pristavil Fazio.

Vir: CfA, Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
09.05.2021 03:58 CEST
09.05.2021 01:58 UT
Sonce vzide 05:37 
zaide 20:20 
Luna vzide 04:57 
zaide 18:01 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost