Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop 02.11.2011: Galaktični duo uživa svoj trenutek pod žarometi

E-pošta natisni PDF

Par galaksij je dobil pozornost astronomov, ko se je znašel dobesedno pod žarometi. Galaksiji je osvetlila svetloba ena od najmočnejših eksplozij v vesolju: izbruh sevanja gama.

 

Astronomi menijo, da izbruhi sevanja gama nastanejo ob eksplozijah masivnih, mladih zvezd. Ta izbruh sevanja gama je poseben po tem, da je nastal v eni galaksiji, nato pa je njegova svetloba potovala še skozi drugo galaksijo! Ker astronomi ne morejo posneti fotografije takega izbruha, je slikar namesto tega ustvaril tole sliko, ki prikazuje dogajanje.

Galaksiji sta tako daleč od nas, da je svetloba potrebovala okrog 12 milijard let, da pripotuje do nas. To pomeni, da vidimo ti galaksiji taki, kakršni sta bili pred 12 milijardami let, ko je bilo vesolje še mlado. (Vesolje je staro 13,7 milijard let.)

A kljub temu, da sta tako daleč, lahko astronomi ugotovijo marsikaj o njima. S proučevanjem svetlobe, ki je šla skozi galaksiji, lahko na primer ugotovijo, kakšne vrste atomov vsebujeta, npr. ali vsebujeta kisik in baker. To je možno zato, ker vsaka vrsta atoma pusti svoj značilen 'prstni odtis' v svetlobi.

Astronomi so bili presenečeni, ko so našli toliko različnih vrst atomov v tem paru galaksij še iz časa, ko je bilo vesolje mlado. Nekatere vrste atomov potrebujejo za nastanek namreč veliko časa; mnoge zvezde morajo končati svojo življensko pot. (Da izveste več o nastanku atomov v vesolju, kliknite tukaj.) V teh galaksijah so morale nove zvezde nastajati neverjetno hitro, da so lahko proizvedle vse te različne vrste atomov v tako kratkem času!

Cool dejstvo: Izbruh sevanja gama lahko sprosti v 10 sekundah več energije, kot je bo Sonce oddalo v svojem celotnem 10 milijard dolgem življenju!

pdf verzija

To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Novica za odrasle

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
25.01.2021 06:26 CET
25.01.2021 05:26 UT
Sonce vzide 07:32 
zaide 16:57 
Luna vzide 13:38 
zaide 04:56 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost