Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop 27.10.2011: Ko je moštvo planetov izgubilo igralca

E-pošta natisni PDF

Kaj je planet? To je slišati kot vprašanje, ki ima preprost odgovor, a pred nekaj leti je astronomom povzročalo pravi glavobol! Ko so končno našli odgovor, je ta imel veliko posledico: število planetov v našem osončju se je z devet zmanjšalo na osem!

Planet, ki so ga vrgli iz moštva, je bil Pluton. Bil je od Sonca najbolj oddaljen planet in daleč najmanjši v Osončju. Pluton je tako majhen – manjši je celo od naše Lune – da je mnogo astronomov trdilo, da sploh ni planet. Namesto tega naj bi po njihovem spadal v skupino majhnih teles, ki jih najdejo v zunanjih delih Osončja.

Potem pa so leta 2005 astronomi našli v zunanjen Osončju telo, ki so ga poimenovali Eris, in za katerega so menili, da je večje od Plutona. S tem odkritjem je bila Plutonova usoda zapečatena: ne bo se več imenoval planet. Namesto tega so astronomi ustvarili nov naziv 'pritlikavi planet' za Pluton, Eris in druga podobna telesa. Ubogi Pluton je bil degradiran!

A nedavno so lahko astronomi bolj natančno izmerili velikost pritlikavega planeta Eris. Odkrili so, da Eris vendarle ni večja od Plutona – pravzaprav sta približno enake velikosti. Kdo ve, če bi astronomi leta 2005 poznali pravo velikost Eris, bi imel morda Pluton večje možnosti, da ostane v moštvu planetov. Ubogi Pluton!

Cool dejstvo: Astronomi si še vedno niso enotni o tem, kaj točno je definicija za 'galaksijo'! Težava je v številnih majhnih skupinah zvezd, ki jih odkrivajo v zadnjem času in ki zabrisujejo mejo, ki naj bi ločila zvezdne kopice od galaksij.

pdf verzija

To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Novica za odrasle

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
16.04.2021 17:02 CEST
16.04.2021 15:02 UT
Sonce vzide 06:14 
zaide 19:51 
Luna vzide 08:25 
zaide ne zaide 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost