Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop 19.10.2011: Svetlo nočno nebo!

E-pošta natisni PDF

Predstavljajte si, kako bi bilo, če bi se preselili na drug konec sveta, kjer je pokrajina zelo drugačna od te, ki ste je navajeni. Sedaj pa pomislite na veliko večjo selitev: Kako mislite, bi bilo, če bi se Zemlja premaknila v nek drug del naše galaksije?

Naša galaksija je po obliki podobna vrtincu: ima pasove zvezd, ki so naviti okrog središča in ki jim astronomi pravijo 'rokavi' Galaksije. (Da vidite, kakšna je naša galaksija, kliknite tukaj.) Mi se nahajamo v zunanjih delih Galaksije, v enem od spiralnih rokavov. To je miren del naše galaksije, kjer so Soncu sosednje zvezde daleč vsaka sebi.

V majhnem središču naše galaksije pa je velika gneča, saj najdemo tam večino galaksijinih zvezd. Ta nova fotografija, ki jo je posnel teleskop VISTA, prikazuje majhen del tega natrpanega središča. V njem je taka gneča, da bi, če bi se preselili v ta del naše galaksije, bilo nočno nebo prav spektakularno: zvezde na nočnem nebu bi bile tako blizu, da bi bilo dovolj svetlo za branje knjige, tudi če ne bi prižgali nobene svetilke!

Seveda se ne moremo kar spakirati in preseliti v središče Galaksije. A kljub temu lahko astronomi z močnimi teleskopi, kot je VISTA, opazujejo njegovo lepoto od daleč.

Cool dejstvo: Naša galaksija ni samo videti kot vrtinec – tudi zares se vrti! Da naredi Galaksija en obrat, traja 200 milijonov let.

pdf verzija

To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
18.01.2021 21:07 CET
18.01.2021 20:07 UT
Sonce vzide 07:38 
zaide 16:47 
Luna vzide 10:41 
zaide 22:35 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost