Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop 12.10.2011: Gospodar prstanov

E-pošta natisni PDF

Ta nekoliko strašljiva astronomska slika spominja na Sauronovo oko iz filma Gospodar prstanov. V filmu označuje Sauronovo oko končno točko Frodovega dolgega potovanja. A to telo na sliki ne označuje končne točke potovanja po vesolju – je le eden od kažipotov razporejenih širom po vesolju!

Na fotografiji je ostanek zvezde, ki je eksplodirala kot supernova. Obstajajo različne vrste eksplozij supernov. Eksplozija, ki je pustila za sabo ostanke na tej sliki, spada med tisto vrsto, ki ji rečemo 'supernova tipa 1a'. Supernove te vrste so zelo uporabne za astronome, saj jim omogočajo meriti razdalje v vesolju.

Astronomi razdalj v vesolju očitno ne morejo meriti kar z merilnim trakom. Pomagajo si s supernovami tipa 1a, ki so ob eksploziji vse enako svetle. To pomeni, da lahko astronomi iz tega, kako svetle so videti tukaj z Zemlje, ugotovijo kako daleč od nas so se zgodile. Čim šibkejše so videti z Zemlje, tem bolj oddaljene so.

Ker se eksplozije supernov tipa 1a dogajajo širom po vesolju, jih lahko astronomi uporabijo za oceno razdalj do drugih, njim bližnjih teles. Lahko bi rekli, da so eksplozije teh supernov kot svetleče oznake za razdalje v vesolju!

Cool dejstvo: Ena sama zvezda, ki eksplodira kot supernova tipa 1a, lahko oddaja več svetlobe kot cela galaksija, ki vsebuje stotine milijard zvezd!

pdf verzija

To je otroška verzija novice NASA's Chandra X-ray Observatory.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
25.01.2021 05:08 CET
25.01.2021 04:08 UT
Sonce vzide 07:32 
zaide 16:57 
Luna vzide 13:38 
zaide 04:56 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost