Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop 12.10.2011: Vesolje ima temačno preteklost

E-pošta natisni PDF

Ste se kdaj prebudili in skozi okno videli zelo megleno in temačno jutro, nato pa je vzšlo Sonce in hitro razpodilo meglo? No, nekaj podobnega se je zgodilo vesolju, ko je bilo še zelo mlado.

 

Ko so nastale prve zvezde in galaksije, je bilo vesolje polno goste megle vodikovega plina, ki je zvezdni svetlobi preprečeval potovanje po vesolju. Ta slika, ki je bila narisana z računalnikom, kaže kako naj bi bile videti zgodnje galaksije.

Prve zvezde v vesolju so bile ogromne. "Imele so okrog 100-krat večjo maso kot Sonce," pravi astronom Eros Vanzella. Te zvezde so oddajale veliko ultra-vijolične ali UV svetlobe. (Vemo, da UV svetloba, ki je v Sončevi svetlobi, povzroča opekline na koži.) Ta močna UV svetloba je sčasoma sčistila meglo in omogočila zvezdni svetlobi, da je nemoteno potovala čez vesolje.

Nedavno so astronomi uporabili Zelo velik teleskop, ki stoji v Čilu v Južni Ameriki, da so z njim pogledali v preteklost in opazovali nekatere od galaksij v času, ko se je megla pričela razkajevati. (Da izveste, kako lahko astronomi gledajo galaksije v preteklosti, preberite tole.)

Astronomi so opazili nekaj presenetljivega: v kratkem času med rojstvom najstarejših in najmlajših galaksij, ki so jih opazovali v tem projektu, se je vesolje spremenilo od zelo meglenega v skoraj povsem jasnega oziroma prozornega. Ta projekt tako kaže, da se je to zgodilo "hitreje kot so astronomi menili doslej," pravi astronomka Laura Pentericci.

Cool dejstvo: Čeprav so galaksije opazovane v tem projektu med prvimi galaksijami v vesolju, so nastale, ko je bilo vesolje staro med 780 milijoni in 980 milijoni let! A ker je vesolje staro 13.7 milijard let, lahko smatramo, da je bilo takorekoč dojenček vse do svojega milijard-tega rojstnega dne!

pdf verzija

To je otroška verzija novice ESO Press Release eso1138

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
25.01.2021 05:10 CET
25.01.2021 04:10 UT
Sonce vzide 07:32 
zaide 16:57 
Luna vzide 13:38 
zaide 04:56 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost