Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

ESA se pridružuje natečaju YouTube Space Lab

E-pošta natisni PDF
spacelabZačenja se zanimiv natečaj YouTube Space Lab, pri katerem sodelujejo YouTube, Nasa, družba Space Adventures in Lenovo. Natečaj poziva učence po vsem svetu, naj zasnujejo znanstveni eksperiment, ki se bo izvedel na Mednarodni vesoljski postaji in v živo predvajal na YouTubu. Evropski vesoljski agenciji se pri tem projektu pridružujeta tudi vesoljski agenciji Japonske (JAXA) in Kanade (CSA).

Space Lab je del širšega prizadevanja YouTuba, ki želi z bogatimi učnimi vsebinami ponuditi boljše priložnosti za izobraževanje.

Kot posamezniki ali v skupinah po največ tri lahko učenci starosti med 14 in 18 let svoje posnetke, ki opisujejo njihov eksperiment, pošljejo na naslov www.youtube.com/spacelab.

Žirija uglednih znanstvenikov, astronavtov in učiteljev, med katerimi je tudi Stephen Hawking, bodo ocenili prispele posnetke, svoja mnenja pa bodo lahko podali tudi uporabniki YouTuba.

Šest regijskih finalistov se bo marca 2012 zbralo v ZDA, kjer bodo v posebnem letalu doživeli breztežnost in prejeli druge nagrade. Evropski finalisti bodo za nagrado obiskali center za usposabljanje astronavtov v Kölnu v Nemčiji, kamor bosta vključena tudi znanstvena razprava in ogled, ki ga bodo vodili evropski astronavti. Na koncu bodo razglasili dva zmagovalca, katerih eksperimenta bodo poslali v orbito na Mednarodno vesoljsko postajo, kjer jih bodo 2012 izvedli in neposredno prenašali na YouTubu.

Zmagovalca bosta lahko tudi izbirala med dvema edinstvenima vesoljskima nagradama: potovanjem na Japonsko, kjer bosta lahko opazovala izstrelitev rakete z njunim eksperimentom na krovu, ali izletom v Rusijo, kjer se bosta pridružila pravemu usposabljanju v učnem centru, kjer je Jurij Gagarin postal kozmonavt.

Stalna prisotnost astronavtov Evropske vesoljske agencije na Postaji od leta 2009 evropskim šolam ponuja priložnost, da sodelujejo v aktivnostih Učilnice v vesolju, v katerih otroci iste eksperimente, ki jih astronavti izvajajo v vesolju, ponovijo na tleh.

Podrobnosti o natečaju

Vir: ESA

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
20.01.2021 11:19 CET
20.01.2021 10:19 UT
Sonce vzide 07:37 
zaide 16:50 
Luna vzide 11:19 
zaide ne zaide 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost