Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop tabor '11: Dan 5: Barvita stran Lune

E-pošta natisni PDF

Če bi nameravali narisati Luno, bi verjetno vzeli sivo, belo in rumeno barvo. A če bi hoteli narisati pravilnejšo sliko Lune, bi na svoji paleti barv potrebovali še nekaj drugih, na primer rdečo, modro in rjavo!

 

Naše oči teh zelo šibkih barv na Luni ne vidijo, vendar poznajo astronomi nekaj zvitih tehnik, s katerimi jih lahko ujamejo. Vesoljska sonda imenovana Lunar Reconnaissance Orbiter je v tirnici okoli Lune, od koder je v barvah fotografirala celotno njeno površje. Ena od teh novih barvnih slik je prikazana tukaj.

Različne barve astronomom povedo, katere kemijske spojine so na različnih območjih Lune, kar je pomembno za prihodnje odprave. Preden se bodo astronavti vrnili na Luno, bodo lahko znanstveniki s pomočjo teh slik določili kraj pristanka, kjer bodo lahko astronavti izvedli najbolj zanimive poskuse. Poznavanje kemijske sestave Luninega površja je pomembno tudi za morebitno prihodnjo postojanko na Luni. Astronavti bodo morali namreč za življenje in delo na Luni uporabljati naravne zaloge snovi, ki so sedaj ujete v luninih skalah - tak primer je kisik.

Ravno ta konec tedna poteka Mednarodna noč opazovanja Lune, ko bodo ljudje širom sveta opazovali Zemljino spremljevalko. Naj vam bo tale fotografija Lune v navdih pri barvanju vaše lastne risbe Lune. Z veseljem bi si ogledali vse vaše čudovite risbe, zato nam jih prosimo pošljite na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali jih naložite na našo Facebook stran (www.facebook.com/unawe).

Barvne slike Lune so predstavili danes na astronomskem srečanju v Franciji, kjer se je zbralo okrog 1.400 astronomov s celega sveta, da bi razpravljali o najnovejših odkritjih o planetih. Več o drugih novicah s tega srečanja je na povezavi na dnu te strani.

Cool dejstvo: Čudno, a resnično: Luna se vrti, a vendarle kaže Zemlji vedno isto stran! Oboje hkrati je možno zato, ker traja enak čas, da se Luna zavrti enkrat okrog svoje osi, kot traja, da naredi en obhod okoli Zemlje.

pdf verzija

To je otroška verzija novice Europlanet.

Vir: UNAWE Space Scoop

Slika: NASA/GSFC/Arizona State University

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
30.10.2020 18:20 CET
30.10.2020 17:20 UT
Sonce vzide 06:40 
zaide 16:50 
Luna vzide 16:44 
zaide 05:10 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost