Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop tabor '11: Dan 4: Uran ni bil zadet le enkrat

E-pošta natisni PDF

Planet Uran je nekoliko neobičajen. Za razliko od drugih planetov v našem osončju se vrti postrani - lahko bi skoraj rekli, da se kotali! To pomeni, da na Uranu ne bi videli dneva in noči, kot ga vidimo na Zemlji, saj njegovo vrtenje ne vpliva na to, kateri deli planeta so obrnjeni proti Soncu in kateri ne.

Astronomi so menili, da se je Uran prekucnil na bok v zgodnji zgodovini Osončja, ko naj bi se vanj zaletelo telo, ki je imelo nekajkrat večjo maso kot Zemlja. A danes je skupina astronomov objavila, da ta verzija dogodkov ni čisto prava.

Napisali so računalniški program, ki simulira, kakšen bi bil danes Uran, če bi se vanj v preteklosti zaletelo eno veliko telo. Računalniška simulacija je pokazala, da bi se, če bi se to zgodilo, Uranove lune gibale okoli njega v nasprotni smeri, kakor pa jih vidimo gibati se danes. Ko pa so z računalniki simulirali, kaj bi se zgodilo, če bi se v Uran zaleteli vsaj dve manjši telesi, je simulacija dala planet in njegove lune, ki se vrtijo in gibljejo tako, kot jih vidimo danes.

To odkritje pomeni, da je teorija o tem, kako so nastali planeti Uran, Jupiter, Saturn in Neptun – tako imenovani plinasti orjaki – napačna. Astronom Alessandro Morbidelli razlaga: "Dejstvo, da je bil Uran zadet vsaj dvakrat, kaže, da so bili močni trki ob nastanku velikih planetov pogosti.Tako bo potrebno teorijo ponovno pretehtati."

Ugotovitev so objavili danes na astronomskem srečanju v Franciji, kjer se je zbralo okrog 1.400 astronomov s celega sveta, da bi razpravljali o najnovejših odkritjih o planetih. Več o drugih novicah s tega srečanja lahko izveš na povezavi na dnu te strani.

Cool dejstvo: Leto na Uranu je veliko daljše od leta na Zemlji, saj potrebuje Uran za en obhod okoli Sonca okrog 84 Zemljinih let!

pdf verzija

To je otroška verzija novice Europlanet.

Vir: UNAWE Space Scoop

Slika: NASA/Space Telescope Science Institute

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
20.10.2020 14:28 CEST
20.10.2020 12:28 UT
Sonce vzide 07:26 
zaide 18:07 
Luna vzide 11:54 
zaide 20:45 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost