Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop tabor '11: Dan 3: Merkur nam je pokazal iz kake snovi ni

E-pošta natisni PDF

Vesoljska sonda MESSENGER je imela dolgo in nemirno potovanje do Merkurja, Soncu najbližjega planeta. A danes so lahko astronomi, ki delajo pri misiji MESSENGER, objavili številna nova odkritja, ki kažejo, da je bilo potovanje vredno truda.

 

Sonda MESSENGER se ni mogla podati direktno proti Merkurju, ker bi jo taka pot do tega planeta vodila tudi neposredno proti Soncu. To bi za sondo MESSENGER pomenilo težave, saj bi jo privlak Sončeve gravitacije pospešil do te mere, da bi bila prehitra za vstop v tirnico okoli Merkurja – in bi odletela kar mimo njega! Da bi zaobšla to težavo, se je sonda MESSENGER podala na pot naokrog, na kateri je pametno izkoristila gravitacijo drugih planetov, da se je na poti ustavljala.

Zaradi tega je pot sonde MESSENGER do Merkurja trajala več kot šest let! Šele pred šestimi meseci je končno vstopila v tirnico okoli Merkurja. Danes pa so astronomi, ki sodelujejo pri tej misiji, lahko pričeli deliti z drugimi svoje dosedanje ugotovitve – in med temi je bilo nekaj presenečenj!

Tako so astronomi, na primer, pričakovali, da bo na površini Merkurja veliko železa. Da bi to preverila, je sonda MESSENGER s posebnimi kamerami proučevala odboj svetlobe na površju planeta - različne vrste skal in kovin namreč različno odbijajo svetlobo. A na presenečenje vseh so opazovanja pokazala, da je na površju Merkurja zelo malo železa. To odkritje pomeni, da bodo astronomi morali ponovno pretehtati, kako je ta planet nastal.

To in še druga odkritja sonde MESSENGER so bila objavljena danes na astronomskem srečanju v Franciji, kjer se je zbralo okrog 1.400 astronomov s celega sveta, da bi razpravljali o najnovejših odkritjih o planetih. Več o drugih novicah s tega srečanja lahko izveš na povezavi na dnu te strani.

Cool dejstvo: MESSENGER je prva vesoljska sonda v tirnici okoli Merkurja. Sonda Mariner 10 pa je letela mimo tega planeta v letu 1975.

pdf verzija

To je otroška verzija novice Europlanet.

Vir: UNAWE Space Scoop

Slika: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
20.10.2020 13:19 CEST
20.10.2020 11:19 UT
Sonce vzide 07:26 
zaide 18:07 
Luna vzide 11:54 
zaide 20:45 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost