Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop tabor '11: Dan 1: Veliko odkritje na majhnem vesoljskem kamnu

E-pošta natisni PDF

Znanstveniki, ki delajo z vesoljsko sondo Dawn (Zora), so prišli do pomembnega in vznemirljivega odkritja: eno od najvišjih gora v Osončju so našli na asteroidu!

Asteroidi so kepe iz skal in ledu v vesolju. So zelo stari, saj so nastali ob rojstvu Osončja. Večino asteroidov v Osončju najdemo med Marsom in Jupitrom – temu območju pravimo pas asteroidov.

Astronomi upajo, da bodo s proučevanjem asteroidov izvedeli kaj več o nastanku Osončja. Zato so poslali vesoljsko sondo Dawn na 4-letno potovanje do asterioda Vesta, ki ga najdemo v pasu asteroidov. Od julija letos je Dawn v tirnici okoli Veste in fotografira površino tega vesoljskega kamna ali bolje rečeno skale.

Vesta je veliko manjša od Zemlje – v Zemljo bi lahko spravili okoli 14.000 asteroidov kot je Vesta! A kljub njeni majhnosti fotografije Veste, ki jih je posnela sonda Dawn, kažejo, da je na površini Veste ena od najvišjih gora v Osončju. Ta velikanska gora je visoka okrog 20.000 metrov – to je dvakrat toliko kot je visoka Mauna Kea, najvišja gora na Zemlji (merjena od oceanskega dna)!

Julija prihodnje leto bo sonda Dawn zapustila Vesto in se odpravila naprej proti največjemu asteroidu v Osončju, ki se imenuje Ceres. Za pot do teh dveh asteroidov uporablja sonda Dawn nov tip motorja, imenovanega 'ionski pogon' – to se sliši kot nekaj, kar je prišlo naravnost iz Zvezdnih stez!

Cool dejstvo: Približno eden od dvajsetih meteoritov, ki so jih našli na Zemlji, naj bi prihajal z asteroida Vesta! Med trki z drugimi asteroidi je te meteorite odkrušilo z Veste. In čez čas so ti kamniti koščki padli na Zemljo!

pdf verzija

To je otroška verzija novice Europlanet.

Vir: UNAWE Space Scoop

Slika: NASA/JPL-Caltech/UCLA/McREL

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
30.10.2020 17:02 CET
30.10.2020 16:02 UT
Sonce vzide 06:40 
zaide 16:50 
Luna vzide 16:44 
zaide 05:10 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost