Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Oktobrski Drakonidi bodo navdušili, če jih boste lahko videli

E-pošta natisni PDF

Leonid (foto: John Hetzler)V oktobru prihajajoč meteorski roj Drakonidov bo impresiven, vendar možnosti za to, da bi ga videli v vsem sijaju, ne bodo ravno najboljše. Na kratko: 8. oktobra bo skozi Zemljino atmosfero letelo do 1000 meteorjev na uro, sodeč po nedavni raziskavi. Vrhunec bo roj doživel med 19. in 20. uro (med 17. in 19. po GMT).

 

Obeti za opazovanje v Evropi so vsekakor ugodnejši kot na primer v Ameriki, kjer bo vrhunec roja nastopil podnevi, kljub temu pa nebo ne bo prav posebej temno, saj bo Luna skoraj 90% obsijana.

Veliko leto za Drakonide

Da se Drakonidi pojavljajo ob tako neprimernem času, bo verjetno ujezilo marsikaterega opazovalca, saj se ponuja redka priložnost. Večino let so namreč Drakonidi (tako se roj imenuje zato, kar meteorji navidezno izhajajo iz ozvezdja zmaja, lat. draco) zelo skromen roj, z maksimumom aktivnosti okrog 10 meteorjev na uro.

Taka aktivnost se komaj kaj loči od "ozadja" (aktivnosti sporadikov) in je daleč od števila nekaterih močnejši rojev. Aktivnost avgustovskih Perzeidov na primer tipično doseže okrog 100 meteorjev na uro.

Kljub temu je roj v preteklosti že nekajkrat navdušil. Vrhunec aktivnosti je dosegel 10.000 utrinkov na uro v letih 1933 in 1946 ter nekaj 100 utrinkov v letih 1952, 1985 in 1998. 

Meteorski roj Perzeidov, kot jih je videl astrofotograf Alex Tudorica v Romuniji.

Tako kot drugi meteorski roji se tudi Drakonidi pojavljajo, ko Zemlja potuje skozi roj delcev, ki se odkrušijo od kometa na njegovi poti okrog Sonca. V primeru Drakonidov je to komet imenovan Giacobini-Zinner (od tod tudi drugo ime za roj, Giacobinidi).

Ti delci kometa se običajno zadržujejo v "potokih" ali "pasovih". Če se zgodi, da Zemlja na svoji poti okrog Sonca zaide v nekoliko gostejši pas delcev ali dva, je lahko meteorski roj veliko bolj spektakularen kot običajno. Prav to se je zgodilo med prejšnjimi velikimi roji Drakonidov.

Spet se bo to zgodilo tega oktobra, ko bo Zemlja potovala skozi pasove kometovih delcev, ki jih je ta odvrgel v letih med 1890 in 1900.

V nedavni raziskavi je astronom Paul Wiegert iz Univerze zahodnega Ontaria (University of Western Ontario) izračunal, da bo vrhunec aktivnosti Drakonidov leta 2011 dosegel približno 1000 meteorjev na uro. Wiegert je svoje rezultate predstavil junija na srečanju Kanadskega astronomskega združenja v Londonu v Ontariu.

Grožnja za vesoljska plovila

Veliki meteorski roji lahko navdušijo opazovalce nočnega neba, hkrati pa delajo lastnike satelitov in njihove upravljalce nervozne. Majhni delčki kometa namreč letijo proti Zemlji in zato predstavljajo grožnjo za njihova vesoljska plovila.

Perzeid, ki ga je iz Mednarodne vesoljske postaje posnel astronavt Ron Garan.

Mednarodna vesoljska postaja je kar dobro zaščitena, zato so možnosti, da bi jo letošnji roj Drakonidov poškodoval, precej majhne. Po pazljivem premisleku so se odgovorni odločili, da z njo ne bodo izvajali manevrov umikanja.

Upravljalci se lahko odločijo da umaknejo druge, manjše satelite. Eden izmed takih manevrov je naprimer rotacija, po kateri plovilo proti prihajajoči nevarnosti obrne bolj zaščiteno stran.

Vendar je izvajanje takih manevrov že samo po sebi tvegano. Vedno obstaja možnost, da bo šlo kaj narobe in se plovilo ne bo uspešno obrnilo. Zato morajo upravljalci vedno dobro pretehtati možnosti za manever glede na verjetnost, da bo satelit poškodovan.

Vir: Space.com

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
30.10.2020 17:06 CET
30.10.2020 16:06 UT
Sonce vzide 06:40 
zaide 16:50 
Luna vzide 16:44 
zaide 05:10 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost