Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop 28.09.2011: Največji zvezdni aduti

E-pošta natisni PDF

Če bi kartali s kartami, na katerih bi bile različne vrste zvezd v vesolju, bi gotovo želeli imeti v rokah karto z rumeno hiperorjakinjo. Samo poglejte lastnosti rumene hiperorjakinje na tej fotografiji: je okrog 20-krat težja, 1000-krat večja in 500.000-krat bolj sijoča kot Sonce! Da bi dobili tako karto, bi morali imeti neverjetno srečo, saj so rumene hiperorjakinje zelo redke.

Poglejmo podrobneje velikost rumene hiperorjakinje, ki je prikazana na sliki: če bi Sonce zamenjali s tako zvezdo, bi bila Zemlja globoko v njeni notranjosti, planet Jupiter pa bi se gibal tik nad njeno površino! Obdajajoča lupina prahu in plina (vidna na tej fotografiji kot temnejši obroč okoli bele zvezde) bi segala daleč onstran tirnice najbolj zunanjega planeta Neptuna!

Medtem ko je imela ta zvezda vedno veliko maso, pa ni bila vedno tako velika, kot je sedaj. Ko je za to, da je močno sijala, kurila vodikovo gorivo – tako kot naše Sonce sedaj – je bila veliko manjša. Ko pa ji je tega goriva zmanjkalo, se je zvezda napihnila in zrasla v velikansko rdečo nadorjakinjo. Še kasneje je postala rumena hiperorjakinja, ki je veliko svetlejša od rdečih nadorjakinj.

A to še ni konec zgodbe. Nekoč bo zvezda umrla - razneslo jo bo v siloviti eksploziji, ki ji pravimo eksplozija supernove. To bo ena od naslednjih eksplozij supernove v naši galaksiji!

Cool dejstvo: Ko bo čez okrog 5 milijard let Soncu zmanjkalo vodikovega goriva, se bo napihnilo v rdečo orjakinjo. Rdeče orjakinje so manjše od rdečih nadorjakinj. A kljub temu bo Sonce dovolj veliko, da bo pogoltnilo Zemljo!

pdf verzija

To je otroška verzija novice ESO Press Release eso1136

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
27.09.2020 01:34 CEST
26.09.2020 23:34 UT
Sonce vzide 06:56 
zaide 18:49 
Luna vzide 17:26 
zaide 01:52 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost