Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Kitajska pričenja razvijati svojo lastno vesoljsko postajo

E-pošta natisni PDF

Po tem, ko so zavrnili njeno sodelovanje v projektu Mednarodne vesoljske postaje, ki ga vodijo Združene države Amerike, bo Kitajska zdaj izstrelila modul, na katerem bo testirala tehnike združevanje za svojo vesoljsko postajo, načrtovano za leto 2020.

 

 

Kitajska bo ta teden z izstrelitvijo testnega modula za vesoljsko postajo naredila drzen korak na poti do neodvisnega potovanja v Zemljino orbito.

Tiangong 1, kar v prevodu pomeni "Nebeška palača", nameravajo izstreliti na krovi kitajske rakete Dolgi pohod 2F iz izstrelišča v puščavi Gobi 29. ali 30. septembra, poroča kitajska vladna tiskovna agencija Xinhua.

8-tonski modul bo Kitajski služil kot orbitalna testna postaja, na kateri bodo vadili robotsko vodeno združevanje in pristajanje, kar je nujno potrebno znanje za upravljanje orbitalne postojanke s človeško posadko, ki jo Kitajska namerava zgraditi do leta 2020.

Kitajska si je močno prizadevala, da bi bila vključena v mednarodno partnerstvo pod vodstvom Združenih držav Amerike, ki ima v lasti in upravlja z nedavno dokončano Mednarodno vesoljsko postajo. Po zavrnitvi so se odločili za samostojno pot v vesolje; do leta 2020 bi naj zgradili svojo vesoljsko postajo, temu pa bi naj sledil pristanek na Luni.

Tiangong 1 bo kitajski prvi testni modul, na katerem bodo testirali robotsko združevanje, kar je umetnik upodobil na zgornji sliki.

Tiangong 1 bo uporabljen za testiranje avtonomnega pristajalnega odseka, ki ga še pred koncem leta nameravajo izstreliti na krovu vesoljske ladje Shenzhou 8, pravi Gregory Kulacki iz združenja znanstvenikov UCS.

Kitajska vesoljska postaja bo veliko manjša kot Mednarodna vesoljska postaja (MVP). Njena masa bo manjša od 100 ton (v primerjavi s 450 tonami MVP). Imela naj bi osrednji del, ki bo služil za nastanitev astronavtov, in dva raziskovalna modula.

Vir: Discovery news

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
27.09.2020 03:33 CEST
27.09.2020 01:33 UT
Sonce vzide 06:56 
zaide 18:49 
Luna vzide 17:26 
zaide 01:52 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost