Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Informacije o padcu satelita UARS

E-pošta natisni PDF

uarsNovico o padcu odsluženega Nasinega satelita UARS na Zemljo javnost v zadnjih dneh spremlja z velikim zanimanjem. Center CORDS je pred kratkim objavil najnovejše podatke o možnem času in lokaciji padca satelita na Zemljo.

 

 


Kljub temu, da so se v preteklosti življenja številnih satelitov končala s ponovnim vstopom v atmosfero in padcem na Zemljo, pa satelit UARS (Upper Atmosphere Research Satellite) predstavlja malo bolj zapleten primer. Razlog je v tem, da satelitov vstop v atmosfero ni nadzorovan. V tem primeru je tudi težko določiti točno lokacijo na Zemljini površini, kamor bodo treščili ostanki satelita. Trenutno je bolj ali manj jasno, da se bo satelit na Zemljo vrnil 23. septembra. A  čas, s tem pa tudi lokacija padca,  sta še vedno precej netočna.

uars_reentry

Center CORDS (Center for Orbital and Reentry Debris Studies) na svoji spletni strani podaja trenutne napovedi, kdaj naj bi satelit dejansko padel na Zemljo. Po trenutnih izračunih naj bi bil ta čas okoli 00:58 UT (po svetovnem času), kar ustreza položaju na južnem delu Tihega oceana. Položaj je označen na priloženi sliki. Oranžni krog kaže področje, kjer bi bil vstop satelita v nižje dele atmosfere viden. Modre črte označujejo položaj satelita pred pričetkom padca, rumene črte pa položaj po napovedanem padcu (v petminutnih intervalih). Priznati je potrebno, da je napovedan čas padca satelita še zelo nezanesljiv in je določen z napako +/- 7 ur. V principu bi torej lahko satelit padel na Zemljo na katerikoli, z rumenimi in modrimi črtami označeni lokaciji. Bele črte na sliki označujejo mejo med dnevom in nočjo.

Lahko pričakujemo, da bodo napovedi s časom postajale vse bolj točne.

Vir: CORDS

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
27.09.2020 03:38 CEST
27.09.2020 01:38 UT
Sonce vzide 06:56 
zaide 18:49 
Luna vzide 17:26 
zaide 01:52 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost