Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop 06.07.2011: Pljusk novega odkritja

E-pošta natisni PDF

Ali ste vedeli, da je vse na Zemlji narejeno iz snovi, ki je prišla iz zvezd? Če bi lahko na svet okoli sebe pogledali s super-močnim mikroskopom, bi videli, da je vse narejeno iz drobcenih delčkov, ki jim pravimo atomi. Danes poznamo več kot 110 različnih vrst atomov, vodikovi atomi pa so najbolj pogosti atomi v vesolju.

Nekateri atomi, kot so na primer ogljikovi, nastanejo v notranjosti zvezd. Drugi atomi, kot so atomi zlata, pa potrebujejo za nastanek še višje temperature in nastanejo v umirajočih zvezdah, ko te raznese v eksplozijah, ki jim pravimo supernove. Ko se več atomov sprime, pravimo taki skupini atomov molekula. Verjetno že poznate imena nekaterih molekul, kot je na primer voda. Sedaj pa so astronomi s teleskopom APEX prvič odkrili zunaj v vesolju molekulo, ki ji pravimo 'vodikov peroksid'. To molekulo so odkrili v oblaku plina in prahu v naši galaksiji (v območju označenim z rdečim krogcem na zgornji sliki). Zdravniki uporabljajo vodikov peroksid za čiščenje ran, toda ta molekula nam lahko pomaga tudi na druge načine. Astronomi menijo, da je večina vodnih molekul na Zemlji nastala zunaj v vesolju, a še ne razumejo v celoti kako. Ker je vodikov peroksid sestavljen iz enakih vrst atomov kot voda (iz kisikovih in vodikovih atomov), bo odkritje te molekule morda ključ za rešitev skrivnosti vode v vesolju!

Cool dejstvo: Temperatura na južnem polu Zemlje se lahko spusti vse do –60°C. Oblak plina in prahu, v katerem so našli vodikov peroksid, pa je prav noro hladen: –250 °C!

pdf verzija

To je otroška verzija novice ESO Press Release eso1123

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
03.07.2020 23:02 CEST
03.07.2020 21:02 UT
Sonce vzide 05:16 
zaide 20:56 
Luna vzide 19:29 
zaide 03:32 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost