Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Mars500: še dva meseca do "vrnitve na Zemljo"

E-pošta natisni PDF
Posadka v projektu Mars500"Misija" na Mars je trenutno vir edinstvenih podatkov - še nihče ni bil tako dolgo izoliran kot šest "marsonavtov". Kmalu se bo končal zamik v komunikaciji in posadka bo toliko bližje končnemu odprtju lopite 4. novembra.

Prva popolna simulacija misije na Mars in nazaj poteka gladko v prostorih Inštituta za biomedicinske probleme (Institute of Biomedical Problems) v Moskvi.

Sredi avgusta je eksperiment prekoračil mejnik 438 dni, kar je bil prej najdaljši čas preživet izven naravnega okolja. Rekord je pripadal Ruskemu kozmonavtu Valeriu Polyakovu, ki je toliko časa preživel na vesoljski postaji Mir med letoma 1994-95.

Logistika, psihologija, zdravje in poskusi - vse to je zdaj izven meja znanega in zagotavlja dragocene informacije za misije, v katerih se bodo ljudje podali proti planetom.

Dva dolga meseca

Prav zdaj se posadka sooča z najbolj zahtevnim in težavnim obdobjem misije z močnimi elementi monotonije, čutne deprivacije in splošne oslabelosti.

Razen tega, da so nekoliko bledi, se šest moških s položajem spopada presenetljivo dobro. Vedno iščejo nove načine za ohranjanje motivacije in sproščenosti.

Diego in Romain z rdečimi očali

Zaposleni niso samo z številnimi znanstvenimi poskusi in svojim "vesoljskim plovilom", pač pa se lotijo tudi ustvarjalnih dejavnosti.

Evropska udeleženca posadke, Diego Urbina in Romain Charles, pišeta dnevnik, fotografirata in snemata filmčke, čeprav manj pogosto kot ob začetku njune misije.

Diegovo poročanje na Twitterju daje širši javnosti možnost vpogleda v dnevno dogajanje v modulih Mars500.

Prvi pravi korak k "vrnitvi na Zemljo" se bo zgodil 15. septembra, ko bo spet vzpostavljena direktna komunikacija s posadko.

Generalni direktor ESA med pogovorom s posadko Mars500

Umetno ustvarjena zakasnitev v komunikaciji s kontrolnim centrom je bila uvedena, da bi posnemali naravno zakasnitev, ki se bo pri pravih misijah na Mars pojavila zaradi velikih razdalj.

Zakasnitev se je med "vračanjem" zmanjševala za približno 30 sekund na teden in se je konec avgusta zmanjšala na eno minuto. Prvi načrtovan pogovor s posadko v realnem času bo zdravniški pregled.

Komunikacija v realnem času bo prav gotovo uporabljena tudi za popestritev posadke z obiskovalci v kontrolnem centru misije - še posebej s takimi, ki govorijo materni jezik posameznih članov posadke.Video posnetki so se že prinesli nekaj osvežitve v vsakodnevno rutino.

... in tako so ga videli člani posadke

Konec misije 4. novembra je oddaljen le še dva meseca. Marsonavti že nestrpno pričakujejo trenutek, ko bodo lahko odprli loputo in stopili ven, spet srečali svoje družine in prijatelje in zadihali pristen svež zrak.

Vir: ESA

Slika prikazuje, kje se plovilo trenutno navidezno nahaja

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
26.02.2021 03:13 CET
26.02.2021 02:13 UT
Sonce vzide 06:46 
zaide 17:44 
Luna vzide 16:37 
zaide 06:44 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost