Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

IOAA 2018 Peking - Tekmovanje

E-pošta natisni PDF

Tekmovanje
Dnevnik slovenske ekipe na tekmovanju v Pekingu (2. del)

Torek se je za vse začel z glasno budilko okoli šeste ure zjutraj oziroma ob enajstih zvečer po uri, na katero smo bili navajeni. Pred tekmovalci je bil prvi in običajno najtežji del tekmovanja – enajst teoretičnih nalog. Te so razdeljene na pet kratkih, štiri srednje in dve dolgi. Celoten čas pisanja je bil pet ur, zato popoldanski čas ne bi mogel biti namenjen čemu drugemu kot počitku.

Mentorji smo imeli po drugi strani cel dan prost, a počitek so si privoščili le redki. Večina se nas je odpravila na izlet na Veliki kitajski zid, do katerega smo potovali s podzemno železnico in vlakom. Skozi pekinško podzemlje smo se prebili brez težav kljub popolnemu nepoznavanju kitajskega jezika, saj se karte z angleškimi prevodi in izgovorjavo postaj nahajajo skoraj za vsakim vogalom.

V sredo in četrtek sta tekmovalce čakala še opazovalni del in analiza podatkov, petek pa je bil zanje še posebej pomemben dan, saj so se prvič od otvoritve olimpijade srečali z mentorji in dobili nazaj svoje mobilne telefone. Ti so med tekmovanjem, tako kot računalniki, strogo prepovedani, da ne bi prišlo do goljufanja, saj mentorji vse naloge vidimo en dan pred tekmovalci. Dopoldne smo si skupaj ogledali Pekinški planetarij, ki ga mentorji sicer še predobro poznamo, saj smo v njem preživeli dolge ure diskutiranja in prevajanja nalog.  

Petkov večer je bil namenjen druženju vseh tekmovalcev in mentorjev ter spoznavanju ogromne mešanice različnih kultur, ki jih je povezalo navdušenje nad astronomijo. Po okusni kitajski večerji, čarovniških trikih in tradicionalnih plesih smo večer zaključili z »mednarodno« različico kola, ki je na noge spravilo skoraj celo dvorano in za tekmovalce tudi neuradno zaključilo naporni del olimpijade.

Urška Andrenšek

Letošnja Mednarodna olimpijada iz astronomije in astrofizike (IOAA) poteka v Pekingu na Kitajskem od 3. do 11. novembra 2018. Slovensko ekipo sestavljajo Gregor Humar, Klemen Keršič, Marko Čmrlec, Ema Mlinar in Andraž Jelinčič, spremljata pa jih mentorja Krištof Skok in Urška Andrenšek.

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
05.12.2020 02:59 CET
05.12.2020 01:59 UT
Sonce vzide 07:28 
zaide 16:17 
Luna vzide 20:56 
zaide 11:39 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost