Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

IOAA 2018 Peking - Neprespani dnevi

E-pošta natisni PDF

Dnevnik slovenske ekipe na tekmovanju v Pekingu (1. del)

Letošnja Mednarodna olimpijada iz astronomije in astrofizike (IOAA) poteka v Pekingu na Kitajskem od 3. do 11. novembra 2018. Slovensko ekipo sestavljajo Gregor Humar, Klemen Keršič, Marko Čmrlec, Ema Mlinar in Andraž Jelinčič, spremljata pa jih mentorja Krištof Skok in Urška Andrenšek. Kako se godi naši ekipi si pa preberite v članku!

Neprespani dnevi

V petek, 2. 11. 2018, se je peterica mladih slovenskih astronomov v spremstvu dveh mladih mentorjev ob zgodnji deveti uri zbrala na glavni avtobusni postaji v Ljubljani in se podala na 30-urno potovanje vse do letošnje lokacije 12. mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike, Pekinga. Opremljeni s skladovnico hrane, slušalkami in veselim pričakovanjem smo se počutili dobro pripravljeni na dolge ure letenja in še daljše ure čakanja. Kljub temu smo v soboto zvečer (po pekinškem času) z užitkom popadali v hotelske postelje.

Otvoritev naslednji dan je bila zaradi dežnih plaščev prijetna kljub vztrajnemu dežju. V kitajsko kulturo nas je povedla pisana predstava pekinške opere, ki ji je sledila predstavitev ekip. Teh je letos 45 iz 39 različnih držav, kar je približno dvakrat več kot pred osmimi leti, ko je bila IOAA prav tako v Pekingu. Po končani otvoritvi smo se mentorji in tekmovalci poslovili ter se lotili vsak svojega dela, prvi razprave o nalogah in prevajanja, drugi pa še zadnjim pripravam pred tekmovanjem.

To se je začelo v ponedeljek z reševanjem teoretičnega dela, ki je trajalo pet ur. Mentorji smo imeli ta čas prost za raziskovanje Pekinga, po kosilu pa so se vloge zamenjale. Tekmovalci so si privoščili zaslužen počitek, mentorji pa smo se ponovno zagnali v pripravo in prevajanje nalog za skupinski in opazovalni del tekmovanja.  

Kljub natrpanemu urniku si bomo lahko vzeli nekaj časa za raziskovanje kitajske kulture, poleg okusne hrane sta na sporedu tudi ekskurziji na Kitajski zid in v Prepovedano mesto, ki bosta naše misli vsaj začasno preusmerili od zvezdnih kart in astrofizikalnih enačb.

Urška Andrenšek


Člani astronomske olimpijske ekipe od leve proti desni: Gregor Humar, Krištof Skok (mentor), Urška Andrenšek (mentorica), Klemen Keršič, Marko Čmrlec, Ema Mlinar in Andraž Jelinčič (za fotoaparatom).

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
09.08.2020 14:36 CEST
09.08.2020 12:36 UT
Sonce vzide 05:54 
zaide 20:20 
Luna vzide 23:10 
zaide 11:35 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost