Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

28. 9. 2018: Evropska noč raziskovalcev 2018 na AGO

E-pošta natisni PDF

Evropska noč raziskovalcev 2018 je vseevropski projekt, kjer se v enem dnevu zvrstijo številni dogodki na temo raziskovanja in inovacij. Glavni dogodek bo potekal v petek, 28. 9. 2018.

Na Evropski noči raziskovalcev sodeluje tudi Fakulteta za matematiko in fiziko (FMF) Univerze v Ljubljani s štirimi aktivnostmi (seznam na dnu članka), med katerimi je opazovanje astronomskih objektov na observatoriju Golovec v Ljubljani (Pot na Golovec 25, Ljubljana).

Člani Astronomske skupine na FMF bodo poskrbeli za dopoldanski in večerni vodeni ogled observatorija, delavnice in opazovanje zvezd s teleskopom. Podroben program in ostale informacije na http://astro.ago.fmf.uni-lj.si/vega/pmwiki.php?n=Main.NocRaziskovalcev. Predviden je avtobusni prevoz izpred Lutkovnega gledališča Ljubljana do observatorija in nazaj:

  • V smeri observatorija izpred Lutkovnega gledališča bo peljal mestni avtobus ob naslednjih urah: 18:30, 19:30, 20:30, 21:30
  • V smeri Lutkovnega gledališča izpred AGO bo peljal mestni avtobus ob naslednjih urah: 19:00, 20:00, 21:00, 22:00

Projekt Noč raziskovalcev 2018 pod okriljem Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani bo nudil številne aktivnosti (kar 51 različnih), ki se bodo odvijale od 10:00 do 22:00 na različnih prizoriščih v Ljubljani, Murski Soboti in Kopru.

PROGRAM AKTIVNOSTI NA ASTRONOMSKEM OBSERVATORIJU GOLOVEC

Na vse aktivnosti na AGO Golovec je vstop prost, le za večje skupine prosimo za rezervacijo termina na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

Program dopoldne

Vodeni ogledi so ob 11:00,11:30,12:00,12:30. Za šolske skupine do 32 učencev, dijakov prosimo za rezervacijo termina na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Program ogleda je:

    Voden ogled observatorija in teleskopa Vega
    Kratko predavanje v predavalnici observatorija
    Delavnica, opazovanje Sonca s teleskopom

Celoten program traja 45min.

Program zvečer

18:30 Delavnica “Sestavljanje in postavitev Newtonovega teleskopa”

Sestavili bomo klasičen amaterski Newtonov teleskop. Tako, kot da smo ga pravkar prinesli iz trgovine. Za opazovanje je potrebno teleskop na ekvatorialnem stojalu uravnotežiti po polarni in deklinacijski osi v vseh treh smereh. Potem pa ga je potrebno še pravilno usmeriti, tako da polarna os teleskopa kaže v smer severnega nebesnega pola.

19:00 Ogledi observatorija, teleskopov in astronomske raziskovalne opreme

Ogledali si bomo naš največji teleskop Vega, kontrolno sobo za upravljanje tega robotiziranega teleskopa. Ogledali si bomo tudi šolski internetni teleskop v manjši kupoli observatorija.

19:30 Delavnica “Opazovanje planetov Saturna in Marsa s teleskopom”

Planet Saturn je bil v opoziciji konec junija, v septembru pa se nahaja nizko nad jugo-zahodnim horizontom, takoj po sončnem zahodu. Planet Mars je bil letos v veliki opoziciji 27 julija in je viden celo noč.

19:55 Opazovanje preleta Mednarodne vesoljske postaje

Mednarodna vesoljska postaja leti na višini okoli 400 km in obkroži zemljo v dobrih 92 minutah. Naklon tira ima 51°, zato pogosto preleti tudi naše ozemlje, vendar vsak prehod ni viden, ker se zgodi podnevi ali ponoči, ko postaja ni osvetljena. Vidni so prehodi kmalu po sončnem zahodu ali tik pred vzhodom. Takrat je postaja osvetljena in leti nad področjem, ki je že v temi.

20:00 Delavnica: “Opazovanje zvezd, dvojnih zvezd in zvezdnih kopic s teleskopom”

Opazovali bomo zvezdo Vega, ki je natančno bele barve, potem pa bomo pogledali zanimivo dvozvezdeje Albireo, to je zvezda beta Laboda, ki ga sestavljata dve vizualno ločeni zvezdi: oranžno-rdeča zvezda A in modro-zelena zvezda B. Opazovali bomo tudi zvezdne kopice, kroglasto kopico M13 ter razsuto zvezdno kopico M45. Opazovanje bo motila svetla Luna, tri dni po polni Luni, ki vzhaja okoli 21h.

21:00 Poljudno predavanje iz astronomije: “Raziskovalec bom”

prof. dr. Tomaž Zwitter

Možnosti opazovanja vesolja so omejene: tukaj in zdaj, pogosto z omejeno opremo in brez možnosti kontrolirane ponovitve meritev. Vseeno so spoznanja v astrofiziki pogosto tako splošna, da sodijo v jedro našega zavedanja o svetu. Kako iščemo najpreprostejšo razlago opaženega, kako jo preverjamo, kako prispevamo k večanju svetovne zakladnice znanja - to so vprašanja, ki si jih zastavi in jih živi vsak raziskovalec.

---

AKTIVNOSTI V IZVEDBI FAKULTETE ZA MATEMATIKO IN FIZIKO V PETEK, 28.9.2018

15.00 – 19.00     Pobeg iz predavalnice (stavba Jadranska 21, Ljubljana)
Si predstavljate, da bi čez noč ostali zaklenjeni v predavalnici in bi edini izhod za vas predstavljalo reševanje matematičnih ugank? Če si ne, lahko poskusite!

17.45  18.00    Predstavitev mednarodnega sodelovanja Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (Znanstvena kavarna Maφja, Jadranska 21, Ljubljana)
Predstavitev fakultete, študijskih programov in programov mednarodnih izmenjav.

18.00 – 19.00    Z znanstveniki v živo (Znanstvena kavarna Maφja, Jadranska 21, Ljubljana)
Sproščen pogovor z nekaterimi mlajšimi mednarodno uspešnimi raziskovalci o njihovem raziskovalnem delu in strokovnih izzivih. V pogovoru bodo primerjali razmere za raziskave v tujini in doma. Pogovor bo posnela ekipa Radia Slovenija in bo predvajan v skladu s programsko shemo. 

Vabljeni tudi k udeležbi osrednjega dogodka na Novem trgu, ki bo potekal od 10.00 do 22.00.

 

Ta projekt Evropske noči raziskovalcev je sofinanciran s strani Evropske komisije, Marie Skłodowska-Curie actions. Projekt je prejel sredstva okvirnega programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020, št. pogodbe 818237. This European Researchers' Night project is funded by the European Commission under the Marie Skłodowska-Curie actions. The project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 818237.

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
29.10.2020 17:40 CET
29.10.2020 16:40 UT
Sonce vzide 06:39 
zaide 16:52 
Luna vzide 16:25 
zaide 04:07 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost