Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

19.05.2017: 17. dan astronomije v Mariboru

E-pošta natisni PDF

logo orion

Astronomsko društvo Orion iz Maribora organizira 17. Dan astronomije, ki se bo odvijal v petek, 19. 5. 2017 od 16h dalje na Drugi gimnaziji v Mariboru v učilnici 2D6 (vstop v novi prizidek šole iz Žitne ulice, nato po stopnišču v drugo nadstropje). 17. Dan astronomije bo potekal v okviru projekta »Teden vseživljenjskega učenja«, s katerim želimo vzbujati in razvijati radovednost in željo po izobraževanju med vsemi generacijami. Vljudno vabljeni!

Program 17. Dneva astronomije

  • 16.00 - Uvodni pozdrav
  • 16:05 - Jernej Švajger: Zmaga Velikega poka

V našem vesolju je več kot 100 milijard galaksij, vsaka vsebuje približno 100 milijard zvezd. Ne vemo koliko planetov kroži okoli teh zvezd, a zagotovo so se na enem razvila inteligentna bitja, ki se sprašujejo o izvoru prostranega vesolja. Model velikega poka elegantno pojasnjuje nastanek in razvoj vesolja. V predavanju se bomo sprehodili skozi zgodovino velikih kozmologov, ki so s svojimi odkritji in teorijami, gradili model velikega poka. Predstavljen bo tudi največji tekmec velikega poka, stacionarni model in boj med zagovorniki obeh modelov.

  • 17:00 - Jurij Stare: Temno nebo Avstralije

Priznani slovenski astrofotograf Jurij Stare nam bo predstavil svoje vtise s potovanja po Avstraliji, kamor se je odpravil z namenom fotografirati najznamenitejše astronomske objekte na južnem nebu. V predavanju bo avtor pojasnil, pred kakšnimi izzivi se je znašel, ko je moral astronomsko opremo tovoriti na drugi konec sveta, kako je premagoval velike razdalje in tudi opisal stanje svetlobnega onesnaženja na celini »tam spodaj«. Občudovali bomo lahko posnetke objektov globokega neba, ki na naših geografskih širinah niso vidni, kot so veliki in Mali Magellanov oblak in še kaj.

  • 18:00 - Ivan Ketiš: Raziskovanje Marsa

Predavanje o poletih proti Marsu je povzeto po istoimenskem poglavju iz avtorjeve knjige »Raziskovanje sončnega sistema«, ki bo maja letos izšla pri Založbi Obzorja. V uvodu bo avtor predstavil devet dejstev o Marsu in jih dopolni še z drugimi zanimivimi podatki o planetu. Sledila bo predstavitev poleta proti Marsu, orbite, ki vodijo plovila proti planetu in v nadaljevanju s pomočjo animacij prikazal tri doslej uporabljene načine pristanka na planetu: s padalom in zavornimi raketami, z dodanimi zračnimi blazinami in z uporabo žerjava. Avtor bo v nadaljevanju predstavil vse dosedanje polete proti Marsu in težave, ki jih je pri teh poskusih doživljala Sovjetska zveza in kasneje Rusija ter jih primerjal z ameriškim raziskovanjem Marsa. Predstavil bo tri vrste ameriških roverjev in njihove dosežke. Na koncu bo avtor predstavil načrte vesoljskih sil in podjetij za polete z človeškimi posadkami na Mars: (NASA, SpaceX, Mars One, poskuse Rusije in Kitajske) in ocenil njihovo uresničljivost.

  • 19:00 - Igor Žiberna: Objekti blizu Zemlje (Near Earth Objects) in njihova nevarnost za naš planet

V zgodovini Zemlje so bili trki našega planeta z večjimi objekti pogosti. Ob teh dogodkih so se naravne razmere na našem planetu spremenile, zaradi česar je pogosto prihajalo do izumrtij vrst. Naša civilizacija take naravne katastrofe še ni doživela, kar pa ne pomeni, da te nevarnosti ni več. Eno od groženj predstavljajo objekti blizu Zemlje, (Near Earth Objects), katerih orbite se s časom spreminjajo, nekateri od njih pa so dovolj veliki, da bi ob trku povzročili vsaj regionalno, če ne globalno naravno nesrečo. V predavanju bodo predstavljeni objekti blizu Zemlje, ki zaradi bližine svoje orbite še posebej ogrožajo naš planet (Potentially Hazardous Objects) in nekaj primerov bližnjih srečanj s takimi objekti v zgodovini. Na koncu bo avtor predstavil strategije obrambe pred takimi objekti.

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
08.08.2020 14:43 CEST
08.08.2020 12:43 UT
Sonce vzide 05:53 
zaide 20:21 
Luna vzide 22:50 
zaide 10:33 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost