Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Fermi Mastercass 2017 na Univerzi v Novi Gorici

E-pošta natisni PDF

V sredo, 5. aprila 2017 je prvič v Sloveniji potekala mednarodna delavnica za srednješolce z naslovom Fermi Masterclass 2017.

V Sloveniji je potekala na Fakulteti za naravoslovje UNG v Ajdovščini, ki od letošnjega šolskega leta izvaja prenovljeni študijski program Fizika in astrofizika.

Istočasno je delavnica potekala tudi v Italiji (na univerzah v Bariju, Perugi, Torinu in Trstu), kjer jo je organiziral Italijanski institut za jedrsko fiziko (INFN) v sodelovanju z Nacionalnim italijanskim institutom za astrofiziko (INAF).

 

 

Nasin satelit Fermi je bil izstreljen leta 2008 in kroži okoli Zemlje na višini 550 kilometrov. Zaznava visoko-energijsko gama svetlobo, ki prihaja iz vesolja, in s tem omogoča proučevanje najbolj silovitih pojavov v vesolju, od snovi, ki pada v črne luknje, do najmočnejših eksplozij v vesolju.

Srednješolci so v dopoldanskem času poslušali predavanja o satelitu Fermi, črnih luknjah in aktivnih galaksijah. Svoje znanje so preverili tudi s kvizom.

14 dijakov iz vse Slovenije je svoje znanje iz učbenikov dopolnilo s konkretnimi vsebinami in spoznavanjem pravega raziskovalnega dela.

V popoldanskem delu so se sami preizkusili v računalniški analizi realnih podatkov s satelita Fermi. Proučevali so enega izmed najsvetlejših izvorov gama svetlobe na nebu – aktivno galaktično jedro z imenom 3C454.3, ki leži v ozvezdju Pegaz. 3C454.3 je od Zemlje oddaljen 7,7 milijard svetlobnih let in ima v svojem središču supermasivno črno luknjo, ki ima maso več kot milijardo Sončevih mas. Udeleženci delavnice so določili “svetlobno krivuljo” in “karto preštetih fotonskih dogodkov” tega nenavadnega objekta, in pri tem odkrili, kako hitro sem mu spreminja izsev. Točen vzrok spreminjanja izseva 3C454.3 zaenkrat še ni znan, obstaja pa več možnih znanstvenih razlag.

 


Ob koncu delavnice so skupine srednješolcev iz vseh univerz primerjale in razpravljale o dobljenih rezultatih preko skupne videokonference.

 

Dijaki na včerajšnji delavnici Fermi Masterclass 2017, ki se ji je letos prvič pridružila tudi Fakulteta za naravoslovje Univerze v Novi Gorici.

Vir: Univerza v Novi Gorici

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
24.11.2020 16:17 CET
24.11.2020 15:17 UT
Sonce vzide 07:15 
zaide 16:22 
Luna vzide 14:13 
zaide 00:55 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost