Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

IOAA 2016: V zakulisju Olimpijade

E-pošta natisni PDF

Bhubaneswar
sreda, 14. december 2016

Na 10. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike mentorji in vodje ekip veliko časa in skrbi posvečamo pripravi tekmovalnih nalog, ki jih tudi prevedemo v materne jezike. Preberite prispevek o dogajanju v zakulisju.

Glavna vloga mentorjev ni le priprava in vodenje ekipe tekmovalcev, ampak tudi sodelovanje pri sestavljanju tekmovalnih nalog. S tem namenom se več kot 100 mentorjev vsak dan sestane in diskutira o ustreznosti posamezne naloge. Odgovornost za sestavo nalog nosijo organizatorji. Vprašanja pripravijo vnaprej, potem pa skupaj predebatiramo ustreznost vprašanj. Razprave so zelo podrobne in trajajo do zgodnjih jutranjih ur, saj je dela ogromno. Vodji slovenske ekipe vse naloge prevedeva v slovenski jezik. Naloge bodo po zaključenem tekmovanju objavljene na Portalu v vesolje. Naloge prejšnjih let so na voljo na tej povezavi [zavihek Za šole >> Tekmovanje iz astronomije].

Da tekmovalci ne bi do nalog dostopali še pred začetkom tekmovanja, smo mentorji nastanjeni v drugem hotelu, oddaljenem 20 km od njihovega kampusa. Poleg tega so vsi tekmovalci pred začetkom prvega dne vse mobilne telefone, računalnike in ostale elektronske naprave z možnostjo povezave v svetovni splet izročili svojim mentorjem.

Prve so bile na vrsti opazovalne naloge, s katerimi so se tekmovalci spopadli 12. decembra. O rezultatih še ne moremo poročati, saj bodo ti znani šele na končni podelitvi medalj. Indijsko vreme je bilo opazovalcem naklonjeno, le rahla meglica in skoraj polna Luna sta postavili nekaj omejitev. Del opazovalnih nalog je bil sicer v planetariju, kjer ne poznajo vremenskih tegob.

14. decembra so bile na vrsti teoretične naloge, najobsežnejši del tekmovanja. Tekmovalci kar 5 ur nepretrgoma rešujejo zahtevne in nekoliko bolj zahtevne in še bolj zahtevne naloge. Letošnji nabor teoretičnih nalog je bil pester in je pokril praktično vsa področja astrofizike. Pomembno je, da so se naloge dotaknile najsodobnejših astronomskih metod in odkritij, na primer gravitacijskih valov in metode iskanja eksoplanetov.

Vsi pa še čakajo naloge iz obdelave podatkov astronomskih opazovanj. Glede na dosedanje zadovoljstvo z nalogami lahko upamo, da so se njihovi avtorji potrudili tudi na tem področju.

Morda najbolj stresni del je za mentorje pregledovanje rešitev tekmovalcev in preverjanje točkovanja. Navadno je za to malo časa oz. je potrebna še kaka neprespana noč.

O tem in še čem pa v prihodnjih dneh.

Pozdrav iz Indije!
Maruša Žerjal in Andrej Guštin

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
16.01.2021 13:54 CET
16.01.2021 12:54 UT
Sonce vzide 07:39 
zaide 16:45 
Luna vzide 09:57 
zaide 20:23 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost