Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

IOAA 2016: Otvoritev 10. mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike

E-pošta natisni PDF

Bhubaneswar
nedelja 11. december 2016


V soboto, 10. decembra se je pričela 10. mednarodna olimpijada iz astronomije in astrofizike, ki letos poteka v mestu Bhubaneswar v Indiji. Slovenija se olimpijade, namenjene srednješolcem, letos udeležuje četrtič. Ekipo sestavljajo Luka Govedič, Anže Jenko, Aleksej Jurca, Urban Ogrinec in Jakob Robnik. Več si preberite v prispevku!

Otvoritev je potekala v novem kampusu NISER, kjer so nastanjeni tekmovalci. Dogodek, ki bo skupaj trajal 9 dni, se je pričel s prižigom olimpijskega ognja in nadaljeval s predstavitvijo ekip. Sledil je kulturni program s tradicionalnimi plesnimi točkami.

V naslednjem tednu nas čakajo 4 tekmovalni dnevi. V ponedeljek je na sporedu opazovalni del, ki vključuje orientacijo po nebu, poznavanje najsvetlejših zvezd in objektov temnega neba ter uporabo teleskopa. Sledijo teoretične tekmovalne naloge in naloge iz analize astronomskih podatkov. Dijaki tekmujejo posamično, zadnji dan pa se bodo pomerili v ekipah.

Vsako leto se olimpijade udeleži več tekmovalcev. Letos jih sodeluje 234 iz 42 držav. Med posameznimi tekmovanji bo na voljo dovolj časa za sklepanje novih prijateljstev in razvedrilo. Poleg ogleda živalskega vrta organizatorji obljubljajo ekskurzijo v staro mestno jedro Bhubaneswarja, mesta starodavnih templjev, glavna atrakcija pa bo sončni tempelj Konark.

Maruša Žerjal

 

 

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
16.01.2021 13:09 CET
16.01.2021 12:09 UT
Sonce vzide 07:39 
zaide 16:45 
Luna vzide 09:57 
zaide 20:23 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost