Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Opazovanje Lune s kavča

E-pošta natisni PDF

Moon_phases

V zadnjih dneh je bila Luna upravičeno deležna posebne pozornosti. Tudi sicer je Luno zabavno opazovati, a včasih tega ne moremo storiti, pa naj bo za to krivo pomanjkanje časa, oblačnost ali lenoba. Mogoče nam pri tem lahko pomaga neverjetna animacija pogleda na Luno v letu 2011.


 

 

Dim lights

Ljudje iz centra Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio so v zgornji animaciji uporabili podatke s satelita Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). Satelit je bil v vesolje izstreljen leta 2009 in je v kratkem času zbral več kot 192 terabajtov podatkov. Zbiral je podatke o Lunini topografiji, podrobno opazoval Lunina pola ter posnel kar nekaj posnetkov visoke ločljivosti.

V animaciji, ki prikazuje pogled na Luno v letu 2011, traja mesec približno 12 sekund, leto pa dve minuti in pol. Pozoren pogled na robove nam pokaže, da nam Luna pravzaprav ne kaže zgolj enega obraza čez celo leto. Zaradi naklona Lunine osi in oblike orbite okrog Zemlje vidimo Luno pod različnimi koti. Praviloma tega pojava ne opazimo, a v pospešenem posnetku je lepo viden. Tako poleg najbolj očitne spremembe - sprememba lunine mene - opazimo tudi spreminjanje položaja Lunine osi ter t.i. libracijo. Izraz izhaja iz latinščine in pomeni 'tehtnica'. Opisuje nam kolebanje Lune z ene na drugo stran. Za boljšo predstavo je spodaj prikazan diagram položaja Lune glede na Zemljo in Sonce pri različnih menah.

moon_phases_diagram

Lunina mena v odvisnosti od položaja glede na Zemljo in Sonce. (vir)

Ta animacija je najbolj natančna do sedaj. Med drugim lahko podrobno opazujemo sence na Luninem površju. Sicer je animacija narejena za opazovalca na severni polobli. Če želite vedeti, kako izgleda Luna v tem trenutku, si poglejte to spletno stran. Na strani se vsako uro osvežijo podatki o Lunini meni, libraciji, navideznem premeru, itd.

Za konec pa še en priboljšek, ko že omenjamo LRO stelit. Na začetku je bila omenjena visoka ločljivost nekaterih posnetkov. Kaj to pomeni? Na spodnji sliki se lahko prepričate na lastne oči.

lro_apollo14site

Pristajalno mesto Apolla 14. Na sliki je lepo viden del lunarnega modula, ki je ostal na Luni. Vidimo tudi sledove astronavtov. Ker Luna nima atmosfere, so sledovi tudi po 40 letih še vedno lepo vidni. (vir)

Vir: UniverseToday, Goddard Space Flight Center

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Trenutna faza (vir USNO):
Luna
Več o fazah in položaju
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
26.01.2020 10:57 CET
26.01.2020 09:57 UT
Sonce vzide 07:32 
zaide 16:57 
Luna vzide 08:41 
zaide 18:31 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost