Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Prvi simpozij Mednarodne astronomske zveze v Sloveniji

E-pošta natisni PDF

324. simpozij Mednarodne astronomske zveze: Nova obzorja v astrofiziki črnih lukenj  

12. - 16. september 2016, Cankarjev dom, Ljubljana

Univerza v Novi Gorici prireja prvi simpozij Mednarodne astronomske zveze v Sloveniji. Simpozij nosi naslov Nova obzorja v astrofiziki črnih lukenj in se ga bo udeležilo več kot sto strokovnjakov – astrofizikov z vsega sveta. To bo največji profesionalni astronomski dogodek v Sloveniji doslej.

Simpozij obeležuje 100. obletnico teoretične napovedi črnih lukenj, ki so vrsto let veljale za ezoteričen in abstrakten matematični koncept, danes pa znanstveniki zahvaljujoč desetletjem raziskav in tehnološkega napredka odkrivajo masivne črne luknje v središčih galaksij, iščejo srednje masivne črne luknje in opazujejo rojstvo majhnih črnih lukenj v obliki izbruhov sevanja gama. Njihov obstoj razkrivajo tudi izmuzljivi gravitacijski valovi, ki so bili prav tako kot črne luknje napovedani že pred 100 leti, med tem simpozijem pa bo minilo natanko eno leto od njihove prve neposredne detekcije.

Udeleženci simpozija bodo v obliki predavanj in plakatov predstavili rezultate najnovejših raziskav na različnih področjih astrofizike povezanih s črnimi luknjami: od aktivnih galaksij, plimskih raztrganj zvezd v bližini črnih lukenj in izbruhov sevanja gama do gravitacijskih valov in možnosti uporabe črnih lukenj za testiranje temeljnih teorij fizike. Simpozij se bo zaključil s pogledom na prihajajoče observatorije in eksperimente, ki v bližnji prihodnosti obetajo nova pomembna odkritja o črnih luknjah.

Da je bila Sloveniji zaupana organizacija tega simpozija, je posebna čast in priznanje znanstveno zelo uspešni astrofizikalni skupnosti na Univerzi v Novi Gorici in drugje v Sloveniji.

Strokovni program simpozija bo pospremilo več dogodkov za širšo javnost, med njimi javno poljudno predavanje in razstava o črnih luknjah ter delavnica za učitelje.

Vir: blackholes2016.si

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
03.07.2020 22:54 CEST
03.07.2020 20:54 UT
Sonce vzide 05:16 
zaide 20:56 
Luna vzide 19:29 
zaide 03:32 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost