Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Tabbyjina zvezda

E-pošta natisni PDF

baseVesolje je polno zvezd - samo v naši Galaksiji jih je na stotine milijard. Tako ni čudno, da med podrobnim, večletnim opazovanjem neba včasih najdemo tudi takšne zvezde, ki nas s svojim netipičnim obnašanjem obenem očarajo in zmedejo. Tabbyjina zvezda je ena izmed takšnih, njene lastnosti pa so tako čudne, da so znanstveniki med drugim izpostavili tudi možnost odkritja napredne vesoljske civilizacije!

Zvezda KIC 8462852 je malenkost masivnejša, bolj vroča in svetlejša od Sonca. Od nas je oddaljena 1500 svetlobnih let. Že dalj časa jo opazuje satelit Kepler, njene neobičajne lastnosti pa je leta 2015 v članku predstavila Tabetha Boyajian s svojo ekipo - odtod ime Tabbyjina zvezda. Kepler posamezno zvezdo opazuje dalj časa v rednih, kratkih časovnih intervalih ter išče vsakršne spremembe svetlosti zvezd. Glavni cilj takšnega opazovanja je iskanje planetov, ki se gibljejo okoli oddaljenih zvezd. Ko planet pripotuje med nas in zvezdo, zvezda postane čisto malo temnejša, kar lahko z odličnimi instrumenti na satelitu izmerimo.

star alien dips.png.CROP.original-original

Keplerjeva opazovanja pokažejo močne spremembe v svetlosti zvezde kot funkcijo časa. Spodnja grafa sta povečana dela zgornjega. Izredna zatemnitev zvezde kaže na to, da ne opazujemo prehoda planeta, saj bi se v tem primeru zvezda potemnila kvečjemu za kakšen procent. Vir


Tabbyina zvezda pa se ne obnaša v skladu s pričakovanji. Izmerjene potemnitve zvezde so izjemno močne, neperiodične in nesimetrične. Torej takšne, kakršnih nedvomno ne pričakujemo pri potovanju planeta prek zvezdne ploskve. Kot razlago skrivnostnih sprememb v svetlosti zvezde so znanstveniki navrgli več zanimivih idej. Takšne spremembe bi lahko nastale, če bi v okolici zvezde trčila dva planeta in za seboj pustila velike količine prahu in plina, ki bi pri kroženju okoli zvezde slednjo zakrival. A v tem primeru bi ogromna količina prahu morala oddajati infrardečo svetlobo - opazovanja zvezde ne pokažejo presežka infrardeče svetlobe, zato ta scenarij ni verjeten. Druga možnost je, da okoli zvezde kroži gruča kometov. Medtem ko tega scenarija ne moremo izključiti, pa je težko pojasniti najmočnejše potemnitve s kometi.

V pomanjkanju uspešnejših idej pa se je pojavila ena, ki je pritegnila svetovno javnost: mogoče opazujemo zunajzemeljsko civilizacijo pri gradnji velikanske strukture okoli svoje zvezde!

2F39B7F800000578-3353627-image-a-61 1449710353337

Skica Dysonove sfere, gigantske strukture zgrajene z namenom črpanja Sončeve energije. Vir

Pred desetletji je fizik Freeman Dyson dobil zanimivo idejo, ki bi lahko rešila težave z omejenimi naravnimi viri na Zemlji. Lahko bi zgradili na tisoče gigantskih sončnih plošč in jih postavili v orbito okoli Sonca. Več kot bi potrebovali energije, več plošč bi postavili v orbito. V končnem stanju bi lahko zgradili velikansko sferno strukturo, ki bi popolnoma obdajala Sonce - Dysonovo sfero.

Torej, kaj če smo z opazovanjem Tabbyjine zvezde ravno ujeli napredno civilizacijo med gradnjo takšne sfere? Velikanske plošče v kombinaciji z nedokončano strukturo bi lahko povzročile potemnitve, kakršne opazimo pri zvezdi. Ideja je vsekakor zanimiva, čeprav ji ne moremo pripisati prevelike teže. Med drugim radijska opazovanja zvezde niso odkrila nikakršnega posebnega signala, ki bi ga oddajala takšna napredna civilizacija.

Nedavna opazovanja zvezde so prilila olja na ogenj: zvezda sama postaja vse temnejša. V zadnjih štirih letih se je njena svetlost zmanjšala za približno tri procente. Ta številka ni zanemarljiva! Medtem ko bi takšno zatemnitev lahko povzročil debel oblak snovi, ki počasi prihaja med nas in zvezdo, pa s tem ne moremo pojasniti kratkotrajnih potemnitev. Zaenkrat najboljša, čeprav nezadostna, razlaga je ta, da opazujemo posledica trčenja asteroidov ali kometov.

tabbys star fade.jpg.CROP.original-original

Opazovanja svetlosti Tabbyjine zvezde v preteklih štirih letih. Zvezda je v tem času postala opazno temnejša. Vir


Tabbyjina zvezda bo zaradi svojih neobičajnih lastnosti v prihodnjih letih tarča številnih opazovanj z različnimi instrumenti in teleskopi. Upajmo, da bomo potem kaj bližje razvozlanju njene skrivnosti. Pa četudi se izkaže, da nimamo opravka z napredno zunajzemeljsko civilizacijo.

Vir: BA blog

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Trenutna faza (vir USNO):
Luna
Več o fazah in položaju
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
18.02.2020 17:16 CET
18.02.2020 16:16 UT
Sonce vzide 07:01 
zaide 17:31 
Luna vzide 03:35 
zaide 12:28 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost