Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

01.07.2016: Zanimivosti nočnega neba in knjiga o Eduardu Einsteinu

E-pošta natisni PDF

avdio

V petek, 1. julija 2016, bo na radiu Ognjišče oddaja Zanimivosti nočnega neba od 17h do 18h. Oddaja bo nekoliko drugačna, neobičajna, ker bomo predstavili knjigo Laurenta Seksika "Primer Eduard Einstein", ki govori o Einsteinovem sinu, ki je imel shizofrenijo in jo je prevedel z občutkom za stisko človeka Ludvik Jevšenak, izdala pa pred kratkim Mohorjeva družba iz Celja.

Zakaj sem izbrali to knjigo, da jo predstavim?

Einstein je bil velik mož, ki je obogatil s svojim znanjem fiziko in astronomijo. Odprl nam je nov svet naravnih zakonitosti in požel veliko slave, a v osebnem življenju je doživel veliko bridkosti in osebne tragedije. Lahko rečem nekoliko izrabljeno misel »življenje mu ni prizanašalo«.
Za razumevanje vsebine knjige prisluhnimo misli iz ovitka knjige:

»Moj sin je edini problem, ki zame ostaja nerešljiv« 
 
Laurent Seksik v romanu posodi glas Eduardu, pozabljenemu sinu Alberta Einsteina, ki je večji del življenja preživel v psihiatrični kliniki. Dramo takrat že razpadle družine Einstein, ki se začne odvijati v 30. letih prejšnjega stoletja, enem najtemačnejših obdobij evropske zgodovine, in ki je življenjepisci tega genija preteklega stoletja večinoma ne omenjajo, nam z različnih perspektiv odstira kot človeško dramo, ki se dotika vseh.
 
»Moj sin je edini problem, ki zame ostaja nerešljiv,« je v enem svojih pisem iz ameriškega begunstva Albert Einstein napisal svojemu prijatelju. V začetku 30. let preteklega stoletja je Eduard, Einsteinov drugi sin iz njegovega takrat že razpadlega zakona z Vojvodinko Milevo Marić, star 20 let. Nadarjeni mladenič, začetnik študija medicine, doživi prve epizode shizofrenije. Ko stanje postane neobvladljivo, ga mati odpelje v psihiatrično kliniko. Tam bo preživel preostanek življenja.
 
V romanu se znotraj širšega konteksta zgodovinske tragedije vzpona nacizma prepletajo tri usode. Laurent Seksik nam s kirurško natančnostjo in z neverjetno človeško toplino razkriva bolečino razdajajoče se matere, nemoč verjetno največjega genija preteklega stoletja in hrepenenje zapuščenega sina.
 

Prisluhnite, malo pa bo astronomije...
Lepe noči
Boris Kham

Oddajo lahko najdete tudi v arhivu radia Ognjišče (Doživetja narave).

Več o knjigi na: http://www.mohorjeva.org/seksik-laur...duard-einstein

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Trenutna faza (vir USNO):
Luna
Več o fazah in položaju
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
17.09.2019 06:47 CEST
17.09.2019 04:47 UT
Sonce vzide 06:42 
zaide 19:10 
Luna vzide 20:56 
zaide 09:37 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost