Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

XXIII. Sankt Peterburška astronomska olimpijada – osnovne šole

E-pošta natisni PDF

Komisija za tekmovanje v znanju astronomije pri DMFA Slovenije je letos izpeljala sedmo tekmovanje v znanju astronomije za učence in dijake slovenskih osnovnih in srednjih šol. Gonilna  sila komisije, tajnik Andrej Guštin, je navezal stike s kolegi astronomi in astrofiziki iz Rusije, kjer začetek tekmovanj iz astronomije sega v leto 1994. Takrat je v mestu Sankt Peterburg potekalo prvo tekmovanje iz astronomije in vesoljske fizike, ki so ga poimenovali Sanktpeterburška astronomska olimpijada.


Število tekmovalcev se je postopno povečevalo, v zadnjih letih je tekmovanje postalo mednarodno. Sedaj je v tekmovanje vključeno v povprečju okrog pet tisoč tekmovalcev iz regije, sodelujejo pa še  predstavniki  iz 50 drugih ruskih regij  in 10 drugih držav. Ena izmed teh držav je od lanskega leta naprej tudi Slovenija.


Olimpijada je uvrščena na uradni seznam tekmovanj, v skladu s sklepom Ministrstva za šolstvo Ruske federacije "O potrditvi stopenj tekmovanj v študijskem letu 2015/16" dosega raven 1, kar  je najvišja stopnja.  


Slovenski dijaki in osnovnošolci so se v olimpijado vključili leta 2015. Že v prvem letu sodelovanja so se naši tekmovalci izkazali z osvojenimi priznanji, v kategoriji osnovnih šol so tri priznanja osvojili učenci OŠ Turnišče.  Dosežena priznanja so dala odgovor na vprašanje, koliko smo z našim načinom dela primerljivi in konkurenčni v tekmovanju, ki se ponaša z bogato tradicijo.  Iz tega izhaja tudi odločitev za nadaljevanje sodelovanja na olimpijadi s povabilom najboljše uvrščenim učencem na državnem tekmovanju iz astronomije.


Na izbirno tekmovanje je bilo povabljeno 40 osnovnošolcev, od tega se jih je 37 odzvalo vabilu in se preko izbirnega tekmovanja uspešno uvrstilo na teoretični finalni del tekmovanja. Skupno s srednješolci je na finalnem delu tekmovalo 54 naših mladih astronomov.


Organizacijo finalnega dela tekmovanja za osnovne šole je prevzela OŠ Turnišče. Finalni del tekmovanja je potekal v dveh delih: teoretični del 13. februarja 2016 in praktični del 11. marca 2016. V prvem delu so tekmovalci reševali 5 teoretičnih nalog iz astronomije in astrofizike.


Med pisanjem teoretičnega dela ( ki je trajalo 4 ure), so mentorji opravili strokovni posvet in si ogledali učno pot Sonce in planeti v Strehovcih. Astronomske pogovore sta popestrila gosta: avtor učne poti gospod Anton Ivanič in mladi astronom Darko Kolar.

 

 

 

 

 

 

 

 


Glede na rezultate  teoretičnega dela se je v finalni praktični del uvrstilo 28 slovenskih osnovnošolcev. Tudi  na tej stopnji  so bili zelo uspešni in tako znaša končni izkupiček neverjetnih 17 doseženih priznanj: 5 zlatih medalj, 2 srebrni medalji in 10 bronastih medalj.

Zlate medalje so osvojili:
7. razred: Tilen Šket - OŠ Šmarje pri Jelšah ;  8. razred:  Domen Kastelic - OŠ Božidarja Jakca Ljubljana, , Domen Kamplet - OŠ Šmarje pri  Jelšah, Lucija Huč - OŠ Trzin in Anže Krejan - OŠ Antona Aškerca Velenje.

To so najžlahtnejša priznanja,  ostali prejemniki priznanj prihajajo iz celotne Slovenije.


Vsem tekmovalcem in mentorjem čestitam za izjemen uspeh!
S tem rezultatom smo  organizatorji dobili dragocene izkušnje in hkrati tudi potrditev o  smislu vključevanja osnovnošolcev v to tekmovanje.


Bojan Jandrašič, vodja tekmovanja za osnovne šole

Povezave:

http://school.astro.spbu.ru/?q=node/519
https://youtu.be/2r_N1JWmicI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Trenutna faza (vir USNO):
Luna
Več o fazah in položaju
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
15.09.2019 15:53 CEST
15.09.2019 13:53 UT
Sonce vzide 06:39 
zaide 19:14 
Luna vzide 20:12 
zaide 07:33 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost