Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

13.05.2016: 16. Dan astronomije v Mariboru

E-pošta natisni PDF

orion-logoV petek, 13. maja 2016, od 16. ure dalje bo na Drugi gimnaziji potekal tradicionalni Dan astronomije, ki ga tokrat že šestnajstič organizira Astronomsko društvo Orion! Dan astronomije bo na Drugi gimnaziji v Mariboru v učilnici pd5 2D6 (vstop v novi prizidek šole iz Žitne ulice, učilnica se nahaja v pritličju). Na njem bo več zanimivih predavanj, vabljeni k udeležbi!

Program 16. Dneva astronomije

Lokacija: Druga gimnazija v Mariboru, učilnica pd5 (vstop v novi prizidek šole iz Žitne ulice, učilnica se nahaja v pritličju)

Predavanja:

  • 16.00-16.15 otvoritev
  • 16.15-17.00 Fotografiranje meteorjev (Mitja Govedič)
Številni ljudje si ob pogledu na utrinek zašepetajo kakšno neizpolnjeno željo. Med temi željami se velikokrat znajde tudi želja po fotografiranju utrinkov. Z današnjo fotografsko opremo je fotografiranje dostopno vsakomur, ki ima digitalni fotografski aparat. Pri predavanju bo tako predstavljena oprema, ki je potrebna za fotografiranje meteorjev, sama tehnika fotografiranja, izpostavljene bodo tudi nekatere napake in težave, s katerimi se srečujemo med samim fotografiranjem, nenazadnje pa se bomo seznanili še z obdelavo uspešnih posnetkov.
  • 17.00-18.00 Nano satelit TRISAT (dr. Iztok Kramberger)
Nano sateliti predstavljajo pomemben segment v današnji vesoljski industriji, saj lahko novo tehnologijo hitro in poceni prenašajo v vesolje. Nova tehnologija se tako demonstrira in ovrednoti mnogo hitreje in ceneje, kar znižuje finančno tveganje na tem področju. Nano satelit TRISAT predstavlja pomemben korak internacionalizacije slovenske vesoljske industrije z ovrednotenjem njene tehnologije, promocijo vesoljskega inženirstva in spodbujanja mednarodnega sodelovanja. Inovativna minimizacija sistemov in tehnološka demonstracija misije TRISAT zagotavlja kompetenco trga za slovenske vesoljske proizvode. Projekt vzpostavlja medsebojno sodelovanje med slovensko univerzo in slovensko vesoljsko industrijo in pomaga pri udejanjanju prenosa znanja in tehnologij med univerzo in gospodarskim okoljem na osnovi inovativnega ekosistema.
  • 18.00-19.00 Radijski teleskop za opazovanje vodikove črte (Klemen Blokar)
Člani AD Vega - Ljubljana smo v sodelovanju z astronomskim krožkom Gimnazije
Šentvid na strehi šole postavili radijski teleskop. Predstavili bomo, kako smo
se lotili gradnje teleskopa in kaj se da z njim opazovati. Pokazali bomo tudi
sliko neba, posneto z našim teleskopom.
  • 19.00-20.00 Teraformiranje-ustvarjanje Zemlji podobnih pogojev na drugih telesih v vesolju: znanstvena fantastika ali realnost? (dr. Igor Žiberna)
Teraformiranje ali ustvarjanje Zemlji podobnih pogojev na drugih telesih v vesolju je proces, pri katerem na nezemeljskem telesu spreminjamo podnebne in ekološke razmere do te mere, da omogočajo obliko življenja, kot jo poznamo na našem planetu. Zamisel o tovrstni preobrazbi se je najprej pojavila v znanstvenofantastični literaturi, kasneje pa se je zasidrala tudi v astronomiji in geoznanostih. Kot telesa, ki so najbližji kandidati za teraformiranje se najpogosteje omenjajo Mars, za njim pa še Venera, Luna, Titan, Ganimed, Evropa itd. V predavanju bomo predstavili teoretične možnosti za teraformiranje na nekaterih telesih v vesolju in težave, na katere bi ob tem naleteli. Razen tehnoloških težav bi v procesu teraformiranja naleteli tudi na vprašanja etične, ekonomske in politične narave.

Vir: AD Orion

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Trenutna faza (vir USNO):
Luna
Več o fazah in položaju
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
15.09.2019 16:59 CEST
15.09.2019 14:59 UT
Sonce vzide 06:39 
zaide 19:14 
Luna vzide 20:12 
zaide 07:33 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost