Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

V iskanju Zemlje II

E-pošta natisni PDF

eso1615a copyLeta 1992 je bil odkrit prvi eksoplanet. Do danes smo jih odkrili že več tisoč! Med njimi najdemo zelo zanimive primerke: planeti, ki so neverjetno blizu svoje zvezde, pa takšni, ki praktično ne odbijajo svetlobe, spet drugi krožijo okoli dvojne zvezde. Vseeno največ pozornosti vzbudijo eksoplaneti, ki po svojih značilnostih spominjajo na Zemljo. Pred kratkim je skupina astronomov odkrila kar tri Zemlji podobne planete, ki krožijo okoli iste zvezde.

eso1615a

                                                                                                                   Vir: ESO

Eksoplaneti morda bolj kot katerokoli drugo področje astrofizike burijo našo domišljijo. Pred nekaj več kot dvema desetljetjema nismo bili niti prepričani o njihovem obstoju. Danes vemo, da jih v Galaksiji kar mrgoli. Najdemo jih v orbitah okoli najrazličnejših zvezd, pa naj bodo hladne, vroče, dvojne ali celo trojne! Morda nekoliko nenavadno je torej naše izredno zanimanje za planete, ki bi bili podobni Zemlji.

Kljub temu nas vsako novo odkritje Zemlji podobnega planeta navduši. Tokrat imamo kar tri razloge za navdušenje, saj so astronomi v okviru projekta TRAPPIST (ang. Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope) odkrili tri Zemlji podobne planete ki krožijo okoli iste zvezde. Z majhnim teleskopom so astronomi v rednih presledkih opazovali šestdeset zvezd rdečih pritlikavk na južnem nebu, pri čemer so iskali spremembe v izsevu zvezd. Gre za znano "tranzitno" metodo: planet, ki kroži okoli zvezde, le-to zatemni pri potovanju med nami in zvezdo. Princip je prikazan na spodnji animaciji.

17os4iebkjun9gif

S pomočjo projekta TRAPPIST so našli zvezdo (poimenovali so jo TRAPPIST-1) z dokazom o eksoplanetu. Nato so astronomi uporabili večji teleskop in zvezdo podrobno opazovali dalj časa ter našli že omenjene tri planete. Zvezda TRAPPIST-1 je pritlikavka z zelo majhno maso - ima le 0.08 mase Sonca, kar je ravno dovolj za zlivanje vodika v helij v njenem jedru. Če bi bila masa zvezde le nekaj manjša, potem sploh ne bi bila več zvezda (vodik se ne bi mogel zlivati v helij), temveč rjava pritlikavka. Temperatura zvezde na površini je nizka (2500 K) v primerjavi s Sončevo (5700 K), zvezda pa je tudi veliko manjša od Sonca. Zvezda je od nas oddaljena štirideset svetlobnih let.

Vsi trije planeti so približno tako veliki kot Zemlja - to nam pove količina svetlobe, ki jo planeti pri prehodu preko zvezdne ploskve prestrežejo. Ne poznamo njihove mase, a verjetno je gravitacijski pospešek na površju planetov podoben kot na Zemlji. Iz izmerjene oddaljenosti planetov od zvezde lahko ocenimo temperaturo na njihovem površju. Ocene se gibljejo od 100 stopinj Celzija na notranjem do -160 stopinj Celzija na zunanjem planetu. A te vrednosti se lahko precej spremenijo v primeru da imajo planeti atmosfero. Poleg tega ne vemo, kakšna je odbojnost svetlobe od njihovega površja. Zanimiv je podatek, da se planeti nahajajo zelo blizu zvezde: 1.7, 2.3 in 3.3-22 milijonov kilometrov od površja zvezde. Za primerjavo, Merkur je od Sonca v povprečju oddaljen 58 milijonov kilometrov. Ker je zvezda TRAPPIST-1 tako hladna, temperatura na planetih kljub majhni oddaljenosti verjetno ni visoka. Kakorkoli, vsi trije planeti se nahajajo v območju, kjer je mogoča tekoča voda, kar je vznemirljivo.

Rezultat je zelo zanimiv, saj sedaj vemo, da imajo tudi tako majcene zvezde lahko planete. Poleg tega so zvezde tipa TRAPPIST-1 najpogostejše v Galaksiji. Torej smo prišli do novega dokaza, da je v Galaksiji ogromno planetov - govorimo o milijardah! Z vztrajnim iskanjem in razvojem tehnologije lahko le čakamo na dan, ko bomo odkrili dolgo pričakovano Zemljo II.

Novico si lahko pogledate tudi v tem video prispevku.

Vir: ESO, Slate

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Trenutna faza (vir USNO):
Luna
Več o fazah in položaju
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
22.08.2019 10:50 CEST
22.08.2019 08:50 UT
Sonce vzide 06:10 
zaide 19:59 
Luna vzide 23:18 
zaide 12:48 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost