Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Februarsko šolanje otrok iz Slovenije v Zvezdnem mestu

E-pošta natisni PDF

040415soyuzrocketČe se je decembra lani enotedenskega šolanja v Zvezdnem mestu pri Moskvi udeležilo 24 dijakov in učencev iz Slovenije, se je februarja letos šolanje udeležilo še 35 dijakov in en učenec. Ti so tokrat prvikrat dejansko živeli v Zvezdnem mestu saj so v njem tudi ves čas bivali in sicer v kompleksu Kosmos, kjer so spali v istih posteljah kot pred njimi kozmonavti, jedli pa v menzi v kateri se poleg osebja prehranjujejo tudi vesoljci. Vsi so šolanje uspešno končali in o tem prejeli tudi potrdila.


V okviru izobraževanja v Zvezdnem mestu so se udeleženci srečali s kozmonavtom Saližanom Šaripovom, ki je po pripovedi o življenju v vesolju odgovarjal na vprašanja o delu v vesolju. Ogledali so si prave simulatorje, kopije vesoljskih postaj Mir in modulov ruskega dela Mednarodne vesoljske postaje (MVP), kabinet prvega vesoljca planeta Jurija Gagarina in hišo v kateri je živel, centrifugo CF-7 (njen polmer znaša 7 m), sodelovali v interaktivnem vesoljskem kvizu itd.

20160220 125526

Izobraževanje, ki je obsegalo zgodovino vesoljskih raziskav, spoznavanje pionirjev kozmonavtike, priprav kozmonavtov, vesoljskih ladij, orbitalnih postaj, skafandrov, vesoljske medicine, vesoljske biologije in ruščine, so izvajali strokovnjaki Centra za priprave kozmonavtov Jurija A. Gagarina. V Moskvi so si mladi ogledali tudi sovjetski vesoljski raketoplan Buran (na sliki), Kremelj, Rdeči trg in stari Arbat.

Vojko Kogej

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Trenutna faza (vir USNO):
Luna
Več o fazah in položaju
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
22.08.2019 10:53 CEST
22.08.2019 08:53 UT
Sonce vzide 06:10 
zaide 19:59 
Luna vzide 23:18 
zaide 12:48 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost