Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop: Nenavaden primer manjkajoče pritlikavke

E-pošta natisni PDF

Več kot polovica vseh Soncu podobnih zvezd se rodi skupaj s sestrsko zvezdo. Če se dve zvezdi skupaj rodita, padeta v tirnico ena okoli druge in tvorita tako imenovani dvojni sistem.


En tak par lahko vidimo na tej sliki. Zvezdi sta zelo blizu ena drugi in se obkrožita vsakih 12 ur. Dvakrat med vsakim obhodom se ena od zvezd za kratek čas znajde pred drugo in jo zakrije.


Zaradi teh mrkov sistem zvezd v rednih, pravilnih intervalih za kratek čas potemni, podobno kot obmorski svetilnik, a ravno obratno (svetilnik za kratek čas posveti). Mrk se zgodi takrat, ko svetlobo ene zvezde zastira neko drugo telo (v tem primeru druga zvezda).
S pomočjo teleskopov so znanstveniki zelo podrobno opazovali temnenje tega sistema in ugotovili, da se ne ponavlja tako redno in v pravilnih intervalih, kot so pričakovali. Nenavadno obnašanje so lahko zlahka razložili z obstojem še enega telesa, ki se giblje okoli dvojice.
Tako so astronomi leta samozavestno verjeli, da neko temno telo, znano kot rjava pritlikavka, preži in se skriva v tem dvojnem sistemu. Toda nova opazovanja z novejšim in močnejšim teleskopom niso pokazala nobenega znaka o obstoju take pritlikave zvezde.
A če tam ni rjave pritlikavke, kaj potem povzroča tako čudno obnašanje teh zvezd? Zatrdno še ne vemo, najbolj priljubljena teorija pa pravi, da so vzrok magnetna polja zvezd, ki popačijo njuno obliko in spremenijo njun sij.


Cool dejstvo
Novi posnetki dvojnega sistema so dovolj natančni, da bi lahko razkrili rjavo pritlikavko, ki bi bila 70.000-krat temnejša od središčne zvezde!

To je otroška verzija novice ESO.

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESO.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
29.10.2020 17:36 CET
29.10.2020 16:36 UT
Sonce vzide 06:39 
zaide 16:52 
Luna vzide 16:25 
zaide 04:07 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost