Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Deveta olimpijada iz astronomije in astrofizike

E-pošta natisni PDF

olimpijada logoTe dni v Indoneziji poteka olimpijada iz astronomije in astrofizike. Olimpijada je že deveta po vrsti, srednješolci pa bodo svoje znanje astronomije preizkušali med 26. julijem in 4. avgustom.

 

 

olimpijada2015a

Mednarodna olimpijada iz astronomije in astrofizike. Foto: Tadeja Veršič

Letošnja 9. olimpijada iz astronomije in astrofizike poteka v Indoneziji v mestu Meglang, ki se nahaja 450 km jugovzhodno od glavnega mesta Jakarta.

Tekom 10-dnevnega tekmovanja bodo naši tekmovalci izkazali vse svoje znanje astronomije, ki so ga razvijali pod mentorstvom Andreja Guština, Dunje Fabjan, Uroša Kostića, Katje Bricman, Tadeje Veršič ter mentorjev na svojih srednjih šolah. Našo državo bodo na tekmovanju zastopali: Aleksej Jurca (gimnazija Bežigrad), Jakob Jazbec (ŠC Srečka Kosovela Sežana), Jakob Robnik (gimnazija Bežigrad), Krištof Skok (I. gimnazija Celje) in Darko Kolar (gimnazija Murska Sobota), na tekmovanju pa jih spremljava Andrej Guštin in Tadeja Veršič. Za uvrstitev v olimpijsko ekipo so se potegovali prejemniki zlatih priznanj državnega tekmovanja iz znanja astronomije. Pred samim izbirnim tekmovanjem v začetku marca so potekale enotedenske priprave, teden dni pred odhodom pa se je olimpijska ekipa pripravljala tudi v Kovku nad Ajdovščino. Petdnevnim pripravam sta sledila dva dneva počitka in v zgodnjih jutranjih urah 24. 7. nas je v Ljubljani pobral avtobus ter nas odložil na beneškem letališču Marco Polo. V Semarang smo prispeli v nedeljo 26. 7. v zgodnjih jutranjih urah po lokalnem času. Ob prihodu so nas pričakali lokalni vodiči in nas odpeljali na pogostitev, kjer nas je sprejel minister za izobraževanje centralne Jave.

Po otvoritvenem govoru in veliko poziranja smo prvič okusili del indonezijske kulture. Za nas so pripravili pogostitev z Indonezijskimi kulinaričnimi posebnostmi ob spremljavi modernih priredb v izvedbi tradicionalnih pevk in glasbil. Kratkemu okrepčilu je sledil prevoz v hotel, kjer smo se vodje začasno poslovili od svojih tekmovalcev. Preostanek nedelje smo tako vodje kot tekmovalci izkoristili za potreben počitek in v ponedeljek pričeli z delom. Prvemu jutranjemu sestanku vodij 45 držav in organizatorjev je zvečer sledila otvoritvena slovesnost pri največjem budističnem templju v Aziji, Borobudur. Slavnostni večerji je sledil kulturni program v katerem sta nas nagovorila ministra za izobraževanje Indoneziji in Javi, nagovore je zaključil predsednik mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike. Program so popestrili z glasbenimi in plesnimi točkami. Srednješolci so nam skozi svoj tradicionaleni ples ob spremljavi avtohtonih instrumentov prikazali del svoje bogate kulture.

olimpijada2015b

Ekipa, ki Slovenijo predstavlja na olimpijadi. Foto: Tadeja Veršič

Prihodnji dan smo mentorji pričeli z urejanjem in prevajanjem nalog. Tekmovanje sestavljajo 4 deli: opazovalni del, teoretične naloge, analiza podatkov in na koncu še ekipni del tekmovanja, ki h končnemu seštevku točk ne prispeva. Letos so tekmovanje otvorili z opazovalnim delom. V torek in v sredo zvečer so dijaki in dijakinje iz celega sveta opazovali nebo nad templjem Borobudur in ob tem izpolnjevali tekmovalne pole. V četrtek je potekal drug del tekmovanja, ki je bil teoretične narave in je od tekmovalcev zahteval veliko znanja in razumevanja delovanja vesolja. Nalogi iz analize astronomskih podatkov so dijaki reševali danes. Jutri pa sledi še zaključno ekipno tekmovanje, kjer tekmovalci vsake ekipe družno rešujejo dano nalogo.

Po zaključnem pregledu tekmovalnih pol in ugovorih na njihovo vrednotenje bodo rezultate razglasili na zaključni slovesnosti v ponedeljek 3. avgusta.

Tekmovalcem želimo veliko sreče.

Tadeja Veršič

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
27.09.2020 03:00 CEST
27.09.2020 01:00 UT
Sonce vzide 06:56 
zaide 18:49 
Luna vzide 17:26 
zaide 01:52 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost