Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop: Zvezdna romanca, ki ji je usojena poguba

E-pošta natisni PDF

14. februar je Valentinovo in ljubezen je v zraku za pare širom sveta...in širom vesolja. Ta slika prikazuje par zvezd, ki dan za dnem plešeta ena okoli druge in se počasi zbližujeta. Na koncu pa se bosta zlili v eno samo zvezdo.

A njuna zgodba ni tako romantična, kot se zdi. Ko se bosta zvezdi končno le poljubili, kar bo čez okoli 700 milijonov let, bo njuna strast zanetila eksplozijo supernove! Supernova je silovita, eksplozivna smrt masivne zvezde — ali celo dveh zvezd, kot v tem primeru!
Tesen par zvezd sestavljata beli pritlikavki, ki sta drobceni  in izjemno gosti zvezdi, preostali po tem, ko sta Soncu podobni zvezdi končali svoje življenje. Preostali deli zvezd pa so ustvarili oblak plina okoli njiju, ki mu pravimo planetarna meglica.
Ko se bosta zvezdi združili, bosta imeli skoraj dvakrat toliko snovi, kot je ima Sonce. Ta par belih pritlikavk je poseben po tem, da ima največjo skupno maso, od vseh, ki so jih doslej odkrili!
Skupina znanstvenikov, ki je odkrila masivni par, je pravzaprav poskušala rešiti nek drug problem. Želeli so odkriti, zakaj ti zvezdni ostanki (planetarne meglice) včasih ne ustvarijo obročev ampak bolj nenavadne oblike. Eno od teles, ki so jih proučevali, je bil oblak, prikazan na tej risbi.

In prav v srcu meglice so astronomi naleteli na pogubljeni duo, ki pa je pravzaprav pomagal k njihovim znanstvenim raziskavam, saj je s svojim obstojem podprl teorijo, da so lahko dvojne zvezde vzrok za nastanek čudnih oblik nekaterih planetarnih meglic!

Cool dejstvo

Bele pritlikavke so med najstarejšimi telesi v vesolju in so končna točka življenja večine zvezd (tudi našega Sonca!).

 

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESO.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
29.10.2020 18:17 CET
29.10.2020 17:17 UT
Sonce vzide 06:39 
zaide 16:52 
Luna vzide 16:25 
zaide 04:07 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost